Definició
Carreró o camí que no té sortida.
No vam veure que aquell carrer era un atzucac i vam haver de girar cua.
(fig.) Va perdre tots els diners jugant a la borsa i ara es troba en un atzucac.
Etimologia
De l’àrab az-zuqâq, ‘carrer estret’.
Usos
Encara, doncs, a la primera meitat de la dècada dels anys trenta i com a conseqüència d’un secular procés de desnacionalització els models espanyolistes (és a dir, els models polítics centralistes i unitaristes) continuaven ben operatius al País Valencià. És per això que el procés autonòmic valencià es mantingué en un atzucac polític fins al canvi d’etapa que representà el triomf de la coalició frontpopulista valenciana.
Alfons Cucó, Roig i blau. La transició democràtica valenciana (València: Tàndem, 2002), pàg. 16Hi ha filòlegs catalans que de tan puristes com són rebutgen qualsevol tipus de manlleu procedent de l’àrab. Prefereixen els gal·licismes, com ara «cul-de-sac» a «atzucac».
Míkel de Epalza, entrevistat a El Temps (17 de desembre del 2002)
Tema de la setmana
Malgrat els problemes tècnics que vam tenir dijous i divendres per distribuir els mots, ja insinuaven el tema dels d’aquesta setmana: què tenen en comú assut i marjal, a part d’estar relacionats amb el tema de l’aigua, amb el mot d’avui?
Potser la paraula ‘atzucac’ no acaba de fer el pes, per la dificultat de pronunciar-la.
Anuncia quelcom de dificultós. I de fet és un carrer sense sortida.
Ara, per ampliar les possibilitats dels préstecs, i no haver de fer una perífrasi, va bé condensar tot en un sol mot.
Quan no en sabia el significat, pensava en l’atzavara. O en l’atzagaiada o l’atzabeja. Que deuen ser totes d’origen àrab.