arranar v

Definició

1  Tallar arran, deixar com tallat arran.

Duia les ungles molt arranades.

Van arranar l’herba del prat.

2  Arrasar (un poble, un edifici, etc.).

Etimologia

D’arran, i aquest de randa, d’origen incert, sembla afí amb el germànic rand, ‘vora, cantell, guarnició de l’escut’ i també amb el cèltic randa, ‘frontera, límit’, cosa que fa pensar en un possible origen comú preromà, potser indoeuropeu.

Usos

  • Sense sobirania, la il·lusió de l’autogovern dins i sota l’Estat espanyol per aconseguir «més i més Estat» es pot assolir reformant l’Estatut o la Constitució. La de l’Estatut ja s’ha fet: tant és que l’aprovi el Parlament amb un 89%, són els espanyols qui el fan al seu gust «cepillado», i tant és el referèndum, el Tribunal Constitucional l’arranarà entre nul·litats i declaracions d’ineficàcia, convertint l’Estatut en un catàleg d’intencions sense força jurídica ni vinculant. És una opció fracassada.

    Alfons López Tena, «Il·lusió fracassada» (Avui, 5 d’octubre del 2008)
  • El cas de la costa de la Marenda i del Cap de Creus és prou il·lustratiu: en aquesta zona els pastors calen foc per a obtenir pastures tendres, però sovint els incendis s’escampen —és una zona extremament ventosa— i arranen el país, que ha patit aquests incendis periòdics vegades i vegades. D’aquesta manera, el sòl, despullat de vegetació, s’ha erosionat en molts llocs fins a deixar grans extensions de roca nua.

    Oleguer Sarsanedas, Per què es destrueix la natura? (Barcelona: Edicions 62, 1977)

Tema de la setmana

Suggeriments dels subscriptors. El d’avui és de Marc Estiarte, de Barcelona. 

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xiuxiueigenllorar