Definició
1 L’any proppassat.
Antany la festa major va ser molt lluïda.
2 (p. ext.) En temps passat.
Antany la gent no viatjava tant com ara.
Tenir molts antanys significa ser molt vell.
Etimologia
Del llatí ante annum, ‘abans de l’any’.
Usos
En aquest menjador, on no vam dinar mai, sempre hi filtrava, rere de les persianes, una llum febril, colonial. Us hauríeu cregut a Saigon el 1954, amb el mobiliari, els perfums de la França d’antany. Cuinaven amb els fogons a la moda d’abans, sense estalviar l’oli i ignorant l’ús de la nevera.
Joan-Daniel Bezsonoff, Els taxistes del tsar (Barcelona: Empúries, 2007), pàg. 78Potser un dels moments de més gran intimitat és aquell en què una persona s’enfronta amb l’escriptura. Quan rellegeixo pàgines mecanografiades de fa deu o vint anys, revisc profundament els sentiments que tenia en el moment de plasmar-los sobre el paper, els reconec com una cosa entranyable. La lectura d’antics escrits pot despertar-me la tristesa, el desconsol, l’angoixa, la por o l’enyor d’antany, i em torno a sentir afectada. Moltes d’aquestes pàgines les he perdudes; sóc una mica desordenada, gens metòdica, i sempre he pensat que el més important no són els papers, sinó el que he viscut, el que he après i el que he estimat.
Maria D. Salat, Puntes i organdí. Memòries d’un temps que ja no hi és (Barcelona: Viena, 2010), pàg. 14
Tema de la setmana
Amb la tàpera de divendres passat vèiem l’expressió «l’any de les tàperes», que remet a un temps molt passat i imprecís. Aquesta setmana veurem altres paraules i expressions relacionades amb el pas del temps. Perquè el temps passa i les tàperes es maceren: dissabte farà 14 anys que fem rodar mots.