Definició
1 Proveir (una nau) del nombre de tripulants, pertrets i provisions necessaris.
2 Avesar a anar per la mar.
En navegar em marejo, perquè encara no estic amarinat.
3 Instruir i orientar en qualque feina (Palma). «Aquest al·lot l’hauríem d’amarinar una mica, que no sap res de s’ofici» Palma). «Me pareix que ara ja estam amarinats» (ho digué un fuster de Palma, després de pendre les mides per fer un moble). [DCVB]
Etimologia
Usos
Les ones gronxen el teu son, i quan te despertes, sents a sota el fustatge, on descansa el teu coixí, l’harmoniós escorriment de les aigües. I ¡quin espectacle de costa, d’horitzó, de mar!… Vaja, era lo que em convenia: m’aniria amarinant, amarinant de cos i d’ànima. I això m’era necessari: no es pot pintar bé sinó lo que s’ha sentit amb molta intensitat.
Joaquim Ruyra, El rem de trenta-quatre (Barcelona: Edicions 62, 1977 [1904]), pàg. 8L’havien posat a treballar en un taller, diu el senyor Cinto, de la Vila, i ell no ho volia. No sabia estar tot el dia tancat.
Víctor Labrado, Veus, la mar (Barcelona: Edicions 62, 2019)
Jo volia anar a la mar, i no parava, a mon pare, a tothora, jo vull anar a la mar, jo vull anar amb vosté, a fer viatge.
I tanta matraca li vaig donar, que l’home fa, si tant vols vindre-te’n amb mi, vine-te’n, però primer t’has d’amarinar. I això vaig fer. Vaig estar un parell de setmanes embarcat en un llaüt, amarinant-me. Em marejava molt. Les ganes que tenia d’aprendre i d’ajudar els homes, i no podia. En tots aquells quinze dies, no vaig fer quasi faena. Si ho vomitava tot. Encara no havia acabat de menjar, que ja estava jo abocat per damunt de l’orla, tirant gatets a l’aigua.
Però ho vaig passar i, al cap de quinze dies, em vaig embarcar amb mon pare. Ja estava prou amarinat. Mon pare anava de viatge a Algesires, en una barca que manava, d’ací la Vila. Estava prou bé. Era gran. Tenia bon motor.
Allí a Algesires treballàvem set o vuit dies.
Tema de la setmana
Mots amarinats