alt com un sant Pau

Definició

Es diu d’una persona molt alta.

No sé per què sempre m’havia imaginat que era un home baixet i em va sorprendre veure que és com un sant Pau.

Hi ha moltes maneres d’expressar que algú és molt alt amb comparatius: alt(a) com un paller, com una perxa, com un campanar, com un castell, com un gànguil, com un pinco, com un sant Gem, com una girafa, més alt que sant Cristòfol, etc.

Usos

  • Diem «alt com un sant Pau». La vella dita catalana, que tant li escau pels dos metres del jugador de bàsquet [Pau Gasol], no correspon al sant Pau originari. Sant Pau no era alt. […] Era jueu i de formació hel·lènica. I és en grec que va escriure les epístoles que formen part del Nou Testament. En una d’elles es descriu ell mateix i es presenta com «un home petit». De què ve, doncs, el nostre «alt com un sant Pau»? La labor de sant Pau en l’estructuració d’una Església servint-se de les dimensions de l’Imperi Romà fou gegantina. En la iconografia de sant Pau, els grans mestres de la pintura clàssica el presenten com un home alt, de cara allargada i barba abundant. Potser cregueren que per la seva labor, tan important, li corresponia una còrpora també destacada.

    Carles Sentís, «Els Paus catalans» (Avui, 26 de febrer del 2006)
  • Ser alt com un sant Pau vol dir ser d’una gran estatura. Aquesta frase feta no té res a veure amb l’estatura de Saule de Tars. És una expressió que es va forjar arran d’una antiga festa popular que es feia el 25 de gener, dia de la Conversió de sant Pau, a la zona de l’església barcelonina de Sant Pau del Camp i en la qual un home disfressat de sant Pau havia de brandir una espasa enorme. Per poder sostenir-la calia que fos d’una corpulència considerable.

    Salvador Alsius, Hem perdut l’oremus. Petita enciclopèdia de la cultura catòlica (Barcelona: La Campana, 1998), pàg. 222

Tema de la setmana

Comparacions

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

més content que un gínjolsicofanta