Definició
Casa de camp amb dependències i amb terreny de conreu, especialment de regadiu.
Etimologia
De l’àrab hispànic al-qarîya, ‘llogaret’, ‘mas’. «Intentar donar nota de tots els llocs d’aquest nom ni de la majoria fóra gairebé tan desassenyat com voler-ne donar dels estels de la nostra nebulosa», diu Joan Coromines, que, no obstant això, n’esmenta uns quants: l’Alqueria d’Asnar (Comtat), l’Alqueria de la Comtessa (Safor), l’Alquerieta de Guardamar (Safor), s’Alqueria Blanca (Mallorca)… L’Alcora (l’Alcalatén) també té aquesta mateixa arrel.
Usos
El tracte que ha tingut la ciutat de València amb el seu patrimoni rural arquitectònic i el seu medi natural passarà a la història de les indignitats urbanes i als manuals d’urbanisme de les universitats de tot el planeta (per estudiar el que no cal fer). Com han pogut desaparèixer les alqueries de Campanar i de la Punta tan impunement? Com es pot haver fet desaparèixer el matalàs de frescor de les hortes del voltant de la ciutat? Aquest era el seu vertader pulmó verd i no el jardí del Túria.
Paco Tortosa, «La Copa de l’Amèrica i la desagraïda ciutat de València» (Turia, 19-25 de desembre del 2003)Hi havia els vells i velles, magres, esdentegats, lents i encorbats, sempre de negre. Ningú no sabia on podien viure. Potser buscaven aixopluc en alguna vella barraca esbucada, o entre quatre parets rònegues d’una alqueria sense amo. O potser a casa d’una filla que just si tenia per donar als seus mateixos fills. Caminaven a poc a poc, amb un bastó i un farcellet al braç, sempre ran de les parets si era d’estiu, i buscant el sol si era d’hivern.
Joan F. Mira, Els cucs de seda (València: Tres i Quatre, 1975), pàg. 110
Tema de la setmana
Mots que fan topònims