alatrencat -ada adj

Definició

1  Que té una o dues ales trencades i no vola bé.

2  Que té poques forces; que no segueix el bon camí; que no discorre bé.

A l’Empordà també pot significar ‘una mica emmalaltit’ o bé ‘una mica begut, que comença a estar embriac’.

En valencià se sol dir alitrencat.

Etimologia

De ala i trencat.

Usos

  • Amb un tiragomes dels que les criatures utilitzaven per trencar les bombetes dels carrers, un estudiant havia tirat un perdigó a l’ocell. El dring del perdigó havia forçat la cadernera a tornar a volar, i l’avalot recomençava fatigós, intolerable. «Avi!, avi!, avi!», continuava sentint-se gairebé sense interrupció. La paraula acabava per agafar un to fúnebre i bèstia. Finalment l’ocell, alatrencat, queia a terra i desapareixia sota els bancs.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 2012 [1966]), pàg. 481
  • Hi ha persones que com més complexa és una situació, com més difícil és, per exemple, la situació econòmica familiar, amb més força reaccionen i amb més frontal resolució s’hi encaren; altres, en canvi, queden alatrencats, dubitatius, i abandonen la partida amb una gran facilitat. Independentment de l’èxit o del fracàs, hi ha persones que tendeixen, instintivament, a caminar endavant; altres tendeixen a la fugida, a la retirada.

    Josep Pla, El quadern gris, pàg. 546

Tema de la setmana

«De vegades un detall, un adjectiu, suggereix en el lector tot un món», escrivia Josep Pla a El quadern gris. Dijous 8 de març la Xarxa de Mots presenta la reedició del bloQG, és a dir, la ‘bloguització’ d’El quadern gris en l’edició revisada de Narcís Garolera. En complir-se 100 anys de la primera anotació original d’aquest dietari, us convidem a afegir-vos a aquesta lectura compartida (i comentada, és a dir, oberta als comentaris dels lectors) d’un dels títols més destacats de la literatura catalana del segle XX, que ens acompanyarà fins al novembre del 2019. Per fer-ne un tast, aquests dies en veurem uns quants adjectius.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

anar aigua avalldesmanegat -ada