aiguacuit m

Definició

Cola animal constituïda essencialment per gelatina impura, utilitzada com a adhesiu.

Aquestes fustes empega-les d’aiguacuit i enganxa-les.

També: aiguacuita  f

Etimologia

Del baix llatí aquae coctio ‘decocció (de cola) feta d’aigua’ o aqua decoctum ‘decuit (de cola) en aigua’, expressió pròpia d’alquimistes medievals, calcada en català a partir del segle XV.

Usos

  • Manuel Boix és el darrer de quatre germans. La casa on vivien, al carrer General Albert, número 25, tenia a la planta baixa la fusteria. Al bon temps, les dones eixien al terrat a brodar, prenent l’aire. Per damunt la barana, abocant-se al pati interior, es veia com, a sota, els fusters feinejaven. Quan feien l’aiguacuit —la cola de fuster—, bullint les pells d’animal fins a fer-ne una gelatina, la sentor pujava fins al terrat. Aquest és l’ambient en què Manuel Boix passa la infantesa: un món artesanal. «L’artesà —ha dit Boix— no té pretensió artística. L’artesà té la pretensió de la qualitat, la intenció de proporcionar una qualitat a la clientela. La qualitat del producte que fa és el que li assegura que tindrà comandes».

    Xavier Serra, «Manuel Boix, pintor», dins Biografies parcials (1). Els 70 al País Valencià (Catarroja: Afers, 2011), pàg. 198
  • Abans fabricaven els paraigües al taller de la rebotiga i de forma completament artesana; feien des de paraigües de combregar fins a ombrel·les plenes de randes. Ho vaig viure ben de prop, perquè mon pare hi va fer feina tota la vida. Jo no feia l’alçada d’un ca assegut i ja hi ajudava a despatxar. Encara em pareix sentir l’olor de l’aiguacuita amb la qual aferraven els mànecs.

    Conxa Forteza, «La magraneta, sia servit!» (Diari de Balears, 9 de juliol del 2006)

Tema de la setmana

Mots compostos i ben aferrats amb aiguacuit

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “aiguacuit”

  1. Ramon Torrents — Barcelona

    L’aiguacuit em fa tornar a la infantesa i al meu avi, que era un home traçut: gravador i cisellador, alumne de dibuix de l’escola de Llotja, pintor de diumenge a la tarda, amb un important interès per la mecànica. L’aiguacuit se’l preparava ell mateix i jo estava al seu costat admirant misteris desconeguts de la física domèstica. Potser l’aiguacuit l’havia preparat per adobar la gàbia del canari.

    Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

tapaforatscobrellit