Definició
Expressió llatina que indica un termini que no s’ha de complir. Les calendes (origen del mot ‘calendari’), segons el còmput romà antic, eren el primer dia de cada mes. Com que els grecs no tenien calendes, dir que una cosa ha de tenir lloc «a les calendes gregues» equival a dir que probablement no succeirà mai.
Usos
Al final la conseqüència sempre és la mateixa: l’allunyament de la polÃtica dels sectors més dinà mics de la població. El bipartidisme en el PaÃs Valencià té una conseqüència afegida: impossibilita o almenys allunya ad calendas graecas qualsevol possibilitat de transformació i de canvi en el govern valencià . Avui, per dir-ho clarament, és molt difÃcil imaginar-se en un model bipartidista el triomf del PSPV front al PP.
Joan Ribó Canut, «Espanya, el paÃs més bipartidista de la UE» (Levante, 18 de juny del 2004)O ad calendas graecas, o a aquell qué largo me lo fiáis, que diu el clà ssic. O, vaja, que, de moment, el més calent encara és a l’aigüera. Cada vegada que algun titular es refereix a la biblioteca de Barcelona —és a dir, a la biblioteca pública central urbana de la ciutat de Barcelona— és per anunciar un nou ajornament o, simplement, per repetir que seguim sense notÃcies i sense concrecions.
Vinyet Panyella, «Biblioteca ‘sine die’…?» (Avui, 23 de març del 2005)
Tema de la setmana
Locucions llatines