Definició
Molt fora del temps oportú, del cas, etc.
Han arribat a tres quarts de quinze.
Sempre està a tres quarts de quinze.
Usos
La cuina és un art de paciència, de callada tenacitat, de bona voluntat, d’hores, de poca pressa, de refinament, de relació d’elements diversos i, per tant, un art del pensament. La cuina no vol nerviositats, ni precipitacions, ni badoqueries, ni tenir el cap a tres quarts de quinze.
Josep Pla, «Sobre la cuina», dins El meu país (Barcelona: Destino, 1968), pàg. 320—Oh, ningú no em pot ajudar —va dir el rellotge de cuina—. Sóc un zero a l’esquerra, no serveixo per a res. Sempre vaig a tres quarts de quinze, no dic mai l’hora bona i demà em duen a cal rellotger. Què diran els altres rellotges? No faran més que riure’s de mi. Sóc tan desgraciat.
Xesco Boix, «El rellotge que mai no anava a l’hora», dins L’arbre generós (Manresa, 1981)
Tema de la setmana
Nombres