a tota vela

Definició

Molt de pressa, corrent.

Si volem arribar a temps, haurem d’anar a tota vela; no podem entretenir-nos gens.

També: anar a la vela

Hi ha moltes expressions de significat semblant: a tot estrop, a tot gas, a tot vent, a tota brida, a tota llet, a tota merda, a tota marxa…

Expressions originàriament nàutiques, anar a tota vela significa ‘navegar amb totes les veles desplegades’ i anar a la vela, ‘anar molt de pressa una embarcació’.

Etimologia de vela

Del llatí vela, neutre plural de velum, ‘vel; vela d’embarcació’, que passà a representar el femení singular.

Usos

  • El Santana, a crits perquè el sentís, li va passar al davant. Li va dir que portava un Renault Mégane, metal·litzat, que els perseguia una moto amb dos homes, que temia que fos una emboscada, que al cotxe hi anaven tres, que el guardaespatlles de la Talese que anava armat estava assegut al darrere i que ell estava conduint. En aquest punt precís, l’Eva Bosch es va començar a espantar.
       —Me’n faig el càrrec, Dani. Ens posem en marxa.
    Van ser les últimes paraules que la Tuzza, amb l’iPhone a l’orella, va sentir pronunciar a l’Eva Bosch. La intendent dels Mossos va penjar corrents per muntar un operatiu a tota vela que havia de sortir bé, sí o sí.

    Xavier Bosch, Homes d’honor (Barcelona: Proa, 2012)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb la pressa

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

acuitaren un dir Jesús