Definició
Dins de l’aigua o d’un altre líquid.
Posa els cigrons a remulla i demà els courem.
Etimologia
De remullar, de mullar, del llatí vulgar mŏllĭare, ‘estovar’.
Usos
La tia Agnamaria era tia meua de debò —i si ho dic així és perquè, al poble, a totes les dones se’ls deia ties, a les velles malgrat que fossen fadrines i a les casades malgrat que fossen joves—. Era baixeta i rodona sense ser grossa. Diu que havia estat molt bonica, i ara tenia la cara de la mateixa color dels cigrons, però dels cigrons quan encara no els han posats les dones a remulla per tal d’amanir el putxero de Nadal o el putxero de malalt. I el nas de la tia Agnamaria i la boqueta també eren de cigró.
Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya (València: Tres i Quatre, 1976), pàg. 101I els homes cercadors d’herbes remeieres amunt i avall amb el cabàs i el falconet i l’aixadeta, i en haver arreplegat la collita per vendre-la sempre es quedaven uns grapats, perquè amb el poliol i la saullà farien tassetes d’herbes, la pebrella serviria per a perfumar les olives que dormien sobre llits de sal dins de les gerres, i el timó i la sàlvia i la camamirla posats a remulla en aiguardent convertien aquesta beguda en altra més bona que es deia Herbero.
Carmelina Sánchez-Cutillas, Matèria de Bretanya, pàg. 190
Tema de la setmana
Carmelina Sánchez-Cutillas
A Illa de Tet, la meva mare, la Lucie Mulceu parlava de “posar la roba a mullega” dins el llexiu, antes de rentar-la.
Ho deia també per desamargar les olives verdes que collia a les “orgues” d’ Illa
Bon dia,
Dues cosetes sobre ‘remulla’, ben viu a la Plana. D’una banda l’homofonia almassorina amb ‘ramulla’, rama petita “Replegar i cremar la remulla del taronger”. Pel que fa al sentit recte de remullar també trobaria en ‘amarar’ un sinònim. A Almassora s’emprava per a posar a remulla el cànem abans de picar-lo, “amarar el cànem”.
Posar la roba a remulla, posar els cigrons a remulla.
Arremullar