a peu i a cavall

Definició

Amb obstinació, amb gran interès i persistència. Normalment s’usa en l’expressió defensar (o sostenir) (una cosa) a peu i a cavall.

«Defensaré els vostres interessos a peu i a cavall», va prometre el candidat.

Va sostenir la seva opinió a peu i a cavall, contra el parer de tots els altres.

Usos

  • El nostre Institut d’Estudis publicà les seves normes ortogràfiques; Pompeu Fabra i el grup filològic que l’assistia treballaven per la uniformitat i la unificació de l’idioma, i l’obra responsable d’aquells estudiosos era acceptada arreu amb disciplina i entusiasme. Però els Jocs Florals es mantenien com un dels pocs reductes d’insana resistència, i amb un engelosiment i un punt del tot estèril defensaven a peu i a cavall llur ortografia anacrònica.

    , Memòries (Barcelona: Aedos, 1964, 2a ed. [1954]), pàg. 606
  • La lingüística (i la sociolingüística) forma part de les disciplines científiques amb les quals tothom es veu amb cor, juntament amb la història i alguna més. Poca gent gosa formular teories de sobretaula o de barra de bar a propòsit de l’arquitectura, la trigonometria o la termodinàmica. Però quan es tracta de la llengua, qui més qui menys és capaç de proclamar els seus principis i de defensar-los a peu i a cavall, per més insensats que siguin.

    «L’anomalia monolingüe» (Avui, 14 de gener del 2010)

Tema de la setmana

Si la setmana passada anàvem a cavall, aquesta ho farem a peu i a cavall, sense defallença: acompanyats de paraules i expressions relacionades amb la tossuderia, que sempre ens poden fer bona falta, caparruts que som. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

sellacaparrudesa