a pas de tortuga

Definició

Molt lentament.

Caminava a pas de tortuga; tanta lentitud ja em feia posar nerviós.

Etimologia de tortuga

Del llatí tardà tartaruchus, ‘dimoni’, i aquest, del grec tartaroûkhos, ‘habitant del Tàrtar o infern’, per la personificació del mal i els heretges que els antics feien de l’animal en el llot.

Usos

 • Vaig tornar a picar el sostre, rabiós. Anàvem a pas de tortuga —aquell maleït conductor encara no havia après la diferència entre una berlina i una tartana. Vaig treure el cap per la finestra, i em vaig adonar que el carrer estava embussat.
     —Què passa?
     —El pont Neuf, senyor. Hi ha un tap. No ho sé, sembla que…
     Vaig sortir del carruatge, deixant oberta la portella. Mules, homes, fardells, cecs, soldats, gossos: tots barrejaven les seves suors, en un frec a frec que no avançava.

  Alfred Bosch, Les set aromes del món (Barcelona: Planeta, 2004)
 • No valia la pena perdre temps estirant-se a fer la becaina perquè, atesa la riuada de cotxes que baixaven, rigorosament embussats, es podia fer perfectament amb el vehicle en marxa. Per dir-ho amb un eufemisme, això de marxa. Era la tarda d’un diumenge de setembre, havia fet l’enèsim cap de setmana de sol resplendent, sense gota de mal temps, i la ciutat havia escampat els seus fills desficiosos per aquests pobles de déu. Que devien ser tots en aquella comarca, considerant la velocitat de pas de tortuga a què avançava la cua. Al cap de mitja hora tot just havíem deixat enrere una població. Nou quilòmetres des de la gasolinera.

  Pau Vidal, Aigua bruta (Barcelona: Empúries, 2007), pàg. 141

Tema de la setmana

Expressions amb animals. Avui és el Dia Mundial de les Tortugues.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

costar més el farciment que el gallcau