a l’uf loc adv

Definició

En abundància, copiosament.

Quin cop de vista més grandiós, esplèndid i enlluernador presentava aquell local immens, magníficament endiumenjat i il·luminat a l’uf!

És una expressió mallorquina.

Etimologia

D’origen incert, sembla format de la interjecció uf! (d’origen onomatopeic), però també podria ser pres de l’italià aufo, ‘de franc’, probablement de la mateixa etimologia que ufana (probablement del germànic gòtic ufyô, ‘abundància, excés’, romanitzat en ufia, ufianem i amb una forma femenina que donava ufana).

Usos

  • El Palau és immens, d’estil renaixement. Només és visitable la part nord, que no habita la família imperial. Mos presentam a la porteria, pagam mig marc per hom i mos donen un bitllet, i per endins. Les entrades que es cobren deuen pujar un capital al cap de l’any. I tothom n’està content, de pagar el mig marc, perquè així no ha de fer altres passes ni cercar recomanacions ni influències; un paga, i per endins!, a veure coses, que n’hi ha a l’uf de precioses.

    Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996 [publicat originalment a Palma el 1908]), pàg. 85
  • La primera ensenyança té: escoles primàries o populars (Volksschulen) i escoles mitjanes (Mittelschulen), entre les primàries i les de segona ensenyança. De les primàries, n’hi ha a l’uf a totes les poblacions, i fins an els redols de cases més insignificants. De les mitjanes, n’hi ha a les poblacions d’alguna importància. An els poblets més menuts van a una mateixa escola nins i nines, però separats en arribar a certa edat. Fora d’aquests poblets, les escoles són per nins o per nines, cada sexe té la seua.

    Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions, pàg. 46

Tema de la setmana

Sinònims de ‘molt(s)’

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fotraluf