Definició
Lligam estret entre dones basat a compartir experiències, interessos, preocupacions, etc.
Etimologia
«El terme, derivat del llatí soror, oris ‘germana’, evoca les congregacions religioses femenines. Com a qualitat abstracta, és emprat actualment per certs corrents de la sociologia feminista amb la intenció de subratllar la solidaritat, els interessos i els sentiments compartits entre les dones. En el món anglosaxó, les sororitats (sororities) designen les societats de noies en institucions acadèmiques, que tenen l’equivalent masculí en les fraternitats (fraternities)» (enciclopèdia.cat).
Usos
La sèrie Sex Education és un gran referent per a adolescents i adults perquè tracta de sexualitat de manera natural i sense embuts. En un dels capítols hi apareix porno venjatiu: per l’institut circula una foto d’una vagina amb l’objectiu de ridiculitzar la noia, però quan el director reuneix tots els alumnes i pregunta de qui és la foto, les noies, en un acte de sororitat, es van aixecant una a una i diuen: «és la meva vagina». En realitat no importa de qui sigui, el que cal és deixar d’assenyalar la víctima per evitar que aquest fet la persegueixi tota la vida.
Liliana Arroyo, Tu no ets la teva selfie (Lleida: Pagès, 2020)Al Senegal, les comunitats de préstec entre dones són molt similars i populars, es diuen AVEC. De fet, no és casual que en la seva gran majoria es tracti de grups integrats exclusivament per dones, ja que moltes dones del Sud global pateixen exclusió financera i, alhora, han de solucionar els problemes i les emergències relacionades amb la gestió de la llar. Les comunitats autofinançades, també anomenades tontines a molts indrets de l’Àfrica, esdevenen un espai de sororitat a on invertir, estalviar i obtenir beneficis.
Laura Solé Martín, «Els fruits d’una revolució: projectes que es despleguen gràcies a les finances ètiques» (Opcions, núm. 58, primavera/estiu del 2020)
Tema de la setmana
Mots trets de 101 dubtes del català resolts per l’Optimot (Rosa dels Vents, 2021), per resoldre les qüestions més controvertides de la llengua que ens trobem en la vida quotidiana. El mot d’avui és un suggeriment de Montserrat Garcia, de Cardedeu (Vallès Oriental).
Apareix en l’Alcover-Moll:
SORORITAT f. ant.
Qualitat de germana. Fraternitat, sororitat, Llull Gatz. 1446.
Etim.: derivat de soror.
Realment, en català és un terme recuperat, com ho hauria de ser donatge (també a l’Alcover: “Categoria de dona o senyora. E car nostra Dona és dona la pus alta qui sia e la pus noble, volem-la loar de donatge, Llull”).