Definició
Narració, generalment breu, d’un fet o d’una sèrie de fets reals, llegendaris o ficticis, amb la intenció d’entretenir, divertir, moralitzar, etc.; rondalla.
Ens va explicar un conte de fades.
Han reeditat els contes de Víctor Català.
Quan no existia la televisió, la gent s’explicava contes a la vora del foc.
Etimologia
Del llatí compŭtus, ‘càlcul’, de computare, ‘calcular’, ‘fer un compte’, derivat de putare, ‘comptar’; de la idea d’‘enumerar una sèrie de coses passades semblants’ es va passar al mateix temps a la de ‘narrar fets que han succeït, contar’, amb grafia també diferent de comptar.
Usos
Jordi Vendrell: Qualsevol cosa escrita que faci entre unes ratlles i vint fulls és un conte?
Pere Calders: Sempre que li has explicat allò que vols a un possible lector, que no el coneixes, pot ser un conte. El conte té aquesta facilitat de llibertat que a mi m’atreu tant. Quan has explicat el que vols ho veus de seguida; no hi pots deixar ni una mica menys ni una mica més, per això m’agrada.
Pere Calders entrevistat per la Mercantil Radiofònica el 10 d’abril del 1985, dins El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico (Barcelona: Empúries, 1987), pàg. 119Cada trajecte en tren és una novel·la no escrita. «An unwritten novel» és precisament el títol d’un dels primers contes que va escriure Virginia Woolf. La trama és mínima: mentre viatja en tren cap a Sussex, la narradora imagina com deu ser la vida de la seva companya. Un dels millors contes que va escriure Josep Pla comença en un viatge nocturn en tren, «El que us pot esdevenir: res». Escrit en primera persona, explica en quines circumstàncies va conèixer una dona al passadís d’un vagó. Recordem-ne una frase: «Al tren tothom es torna amable, somniador, i es deixa emportar per la gosadia».
Vicenç Pagès Jordà, «Contes amb tren» (El Punt Avui Cultura, 19 de juliol del 2013)
Tema de la setmana
Normalment els dilluns diem quin és el tema de la setmana, però de vegades us demanem que el trobeu vosaltres. Qui s’anima a participar-hi? Només cal endevinar quin és el tema que aplega els cinc mots que enviarem al llarg de la setmana, descobrir quin mot no encaixa amb els altres quatre (és a dir, quin és el mot intrús) i dir-nos per què no hi encaixa. Envieu les vostres respostes a mots@rodamots.cat especificant totes tres coses fins dissabte 9 a la 1 del migdia. Entre els encertants sortejarem tres llibres lingüístics de pes: la Gramàtica de la llengua catalana, gentilesa de l’Institut d’Estudis Catalans, el Diccionari etimològic manual de Joan Coromines, gentilesa d’Ara Llibres, i El valencià de sempre, d’Eugeni S. Reig, gentilesa d’Edicions Bromera. Consulteu al primer enllaç les bases completes per participar-hi.