Rodamotaires del món,
La setmana passada havíeu de rumiar per trobar quin era el tema que aplegava els mots que anàvem enviant: cabra · oncle · gendre · avi · egua. Un d’aquests mots no encaixava amb els altres quatre: calia trobar quin era aquest mot espuri i dir per què no hi encaixa. Les bases completes les trobareu aquí.
Evidentment, fins dijous la resposta més popular de les que anàvem rebent deia que el tema eren mots relacionats amb el parentiu i que el que no hi encaixava era la cabra de dilluns. Però com ja sabeu els resoledors d’enigmots més veterans, les coses no sempre són el que semblen (tot i que al darrer enigmot, força complicadot, ja havíem anunciat que el proper, és a dir aquest, seria més senzill de resoldre). L’egua de divendres va desbaratar la hipòtesi familiar, ja que llavors teníem tres parents i dos animals.
Tornem una mica enrere, però. Dimarts 30 a les 7:02, quan només s’havien enviat dos dels cinc mots, cabra i oncle, un succint missatge de Josep M. Giralt, de Badalona, deia «Mots que canvien d’arrel en la formació del gènere». La resposta no és completa perquè encara faltava dir quin era el mot que no encaixava (que no arribaria fins dijous amb l’avi), una informació que el mateix comunicant matiner completaria divendres, quan ja teníem tots cinc mots sobre la taula.
L’endemà, quan havíem afegit gendre a la sèrie (però sense que l’avi hagués tret encara el nas), un parell de subscriptores més (Yolanda Diez Azcárate de Massalfassar, Horta Nord, i Imma Cabré Homet de Sabadell) aventuraven que el tema eren «paraules diferents en masculí i femení».
Enhorabona a aquests pioners!… però la primera resposta íntegrament correcta no podia arribar fins dijous. Encara faltava el cinquè mot, egua, però amb els quatre primers (cabra, oncle, gendre, avi) ja es podia resoldre l’enigmot. La primera a fer-ho va ser Joana Roch Izard de Barcelona:
El tema és el d’animals o persones que tenen noms diferents per al femení i el masculí.
El mot que no concorda és avi, que fa el femení àvia.
cabra — boc
gendre — nora
oncle — tia
Efectivament, l’egua de l’endemà (femella del cavall) no faria sinó confirmar aquesta hipòtesi (alhora que desmentia la del parentiu, majoritària fins dijous). Dijous mateix vam rebre tres respostes correctes més: Marta Casanovas Tatxé de Barcelona, Anna Garcia Sanz del Vendrell i Joan Bansell de Vic.
I divendres, ja amb tots cinc mots desvelats, les respostes correctes es van multiplicar, juntament amb algunes altres d’alternatives enfilades amb un cert enginy (o desesperació per trobar el desllorigador, en altres casos).
Hi ha hagut subscriptors (com ara Diego Velasco Gutiérrez, de la Romana, Vinalopó Mitjà, o Roser Palol, del Masnou, Maresme, acasada al Poble Sec, Barcelona) que sospitaven que el tema podia girar entorn de la maternitat o la reproducció (la cabra, l’oncle, el gendre i l’egua poden reproduir-se o no; l’avi evidentment s’ha d’haver reproduït per ser avi, a menys que considerem avi en el sentit de ‘persona gran’), però els raonaments estaven una mica agafats pels cabells.
Albert Dalmau, de Calonge (Baix Empordà), juga amb les lletres. Segons la seva hipòtesi, les consonants de la segona síl·laba són consecutives, amb l’excepció de la V d’avi (perquè la seqüència no fallés, el mot de dijous hauria d’haver estat per exemple corfa o trumfo, amb la segona síl·laba començant per F):
ca·Bra
on·Cle
gen·Dre
a·Vi
e·Gua
Altres respostes ludolingüístiques són les de Jesús Poza López, de Barcelona, que troba una seqüència alfabètica d’inicials imparells:
Avi
B
Cabra
D
Egua
F
Gendre
(per tant, la que no hi encaixa seria oncle) i la de Jordi Foguet, de París, que diu que el tema són mots amb dues vocals (cabra, oncle, gendre, avi) i que el que no hi encaixa és l’egua de divendres, que en té tres.
Hem rebut 121 respostes, de les quals 33 han estat correctes. Val a dir que, diccionari en mà (i com ha assenyalat més d’un participant), el tema de la setmana eren els heterònims: «dit dels mots procedents d’ètims diferents, però que formen un grup unit pel sentit: marit i muller, cavall i euga, oncle i tia, etc.»
A més a més dels que ja hem esmentat, els altres encertants han estat Adelaida Terol Amigó (Reus), Blai (Sollana, Ribera Baixa), Carina Garcia Codina (Barcelona), Carles Cassanyes (Sabadell), Carmen Sahuquillo i Moreno (València), Catalina Vallbona Adrover (Calonge, Mallorca), Clara Maragall (Barcelona), Claudia Garcia (Godella, Horta Nord), Gonçal Calvo i Pérez (Barcelona), Isabel Callís Sanmartí (Barcelona), Joan Mascarós (València), Manuel Nuri (Vic), Marc Garcia Vitoria (Castelló de Rugat, la Vall d’Albaida), Maribel Rojas (St. Vicenç de Torelló, Osona), Mercè Llenas (Barcelona), Nityananda Torrallardona Landaluze (Xaló, Marina Alta), Núria Sàbat (Caldes de Malavella, la Selva), Òscar Àrias i Burguera (Barcelona, acasat a Braunschweig, Alemanya), Pablo Gavidia Sànchez (València), Ricard Gaitan i Mengual (Mutxamel, l’Alacantí), Ricard Gonzàlez Tambo (Sant Martí, Barcelona), Roger Torrents (Montgat, Maresme), Rosina Nogales (Barcelona) i Víctor Pàmies i Riudor (Vallromanes, Vallès Oriental).
Com havíem dit, el premi que tenim en aquesta ocasió és el llibre La venedora de paraules, de Séchu Sende, gentilesa d’RBA La Magrana (n’havíem penjat una mostra aquí) i ideal per als amants de les paraules. Joana Roch Izard (primera resposta correcta completa) s’endú el primer, tot i que en donem un altre ex aequo a Josep M. Giralt pel mèrit que té endevinar el tema amb només dos mots enviats. Els altres dos exemplars que teníem previst sortejar entre la resta d’encertants, fet el sorteig corresponent, se’ls enduen Carmen Sahuquillo i Moreno de València i Carles Cassanyes de Sabadell.
L’enhorabona als guanyadors, als encertants, a tots els participants pels vostres missatges i a tothom que ens segueix la veta perquè això també té molt de mèrit!
Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 6 / juliol / 2015
Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2015/?w=27
Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-juny-juliol-2015-bases/
Cada dia un mot
http://www.rodamots.cat
Comentaris recents
ceba [2]
El mot ceba al País Valencià també s'empra per ...
a quin sant?
"Per quins cinc/set sous ?" en català?...
abrigat com una ceba
La ceba es una planta sencera amb fulles, tija i a...
quina en fora que
Una condecoració per la frase del dia. Efectivame...
cosí prim, cosina prima
Segons l'Alcover, els cosins prims o segons són e...