glaçó m

Definició

Tros petit de glaç, generalment en forma de dau, obtingut en un congelador.

Sempre que prenc una llimonada m’agrada posar-hi uns quants glaçons.

Etimologia

Del francès glaçon, diminutiu de glace, ‘glaç’, del llatí glacies, íd. Segons Coromines, és un «francesisme desusat i a evitar»; Eugeni S. Reig proposa dir-ne terrosset o terròs de gel.

Usos

  •    —Malta? —va proposar mentre em mostrava una ampolla de cristall sense etiquetes—. En tinc un d’excel·lent, Max —per què s’entestava a repetir el meu nom? Li havien aconsellat en un màster per augmentar el grau de complicitat o era simplement per tocar els collons?—. Me’l porta un bon amic d’Escòcia. Producció limitada, evidentment.
       —Amb gel.
       El Gispert va estossegar.
       —Un dels secrets del bon malta és l’aigua del riu Spey —em va renyar en to didàctic—. S’espatlla si hi afegeixes glaçons que…
       —Dos —el vaig tallar amb un somriure inapel·lable. Conec la mar de bé aquesta mena de farsants. No pots cedir-los ni un pam de terreny: es comença renunciant al gel del whisky i acaben portant-te a un restaurant francès on tota la creativitat se’n va en la decoració i en els noms dels plats.

    Xavier Moret, Qui paga, mana (Barcelona: Empúries, 1997), pàg. 26

Tema de la setmana

«Icebergs d’estar per casa»: set lletres, feia l’últim enigma de la setmana passada. Devia ser el més fàcil, si hem de jutjar-ho per les moltes respostes rebudes. En trobareu més informació aquí

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

somerapaperet