Definició
Nat d’un mateix part, amb un altre o altres.
Són dues bessones que no s’assemblen gens.
Etimologia
D’origen incert, probablement preromà, potser d’una base preindoeuropea o també indoeuropea bekione o bektione que inclouria la idea de ‘doble’ o ‘parella’.
Usos
Però fins i tot quan soluciono el tema amb penes i treballs, segueixo aferrant-me a la mateixa pregunta: ¿aquesta ineptitud evident l’he apresa o m’era innata? I en el meu cas l’estudi comparatiu és sempre ben fàcil de fer: tinc un germà bessó que va néixer exactament el mateix dia que jo i amb pocs minuts de diferència, de manera que no hi ha signe del zodíac ni carta astral que ens separi. Doncs bé, m’he fet un fart d’empassar-me l’orgull en veure com és capaç d’arreglar una persiana que fa mesos que tinc encallada en un tres i no res o penjar unes cortines com qui es fa les torrades per esmorzar sense els meus càlculs trigonomètrics.
Najat El Hachmi, «Servei de marit a domicili» (El Periódico de Catalunya, 1 de desembre del 2009)El meu germà Borja no es diu Borja. Es diu Pep (o Josep). Els seus cognoms tampoc no són Masdéu-Canals Sáez de Astorga. Tots dos ens diem Martínez, per la banda del pare, i Estivill, per la de la mare. Esclar que ningú no n’està al corrent, que el Pep (és a dir, el Borja) i jo som germans. Germans bessons, per més inri. Per no saber-ho, ni tan sols no ho sap la meva dona.
Teresa Solana, Un crim imperfecte (Barcelona: Edicions 62, 2006), pàg. 7
Tema de la setmana
D’aquí a un parell de setmanes arribarem als 22.000 subscriptors i si tot va bé d’aquí a un parell de mesos als 22.222. Ara ja som el doble que fa un parell d’anys… i potser la meitat dels que serem d’aquí a dos (o vint) anys. El cas és multiplicar per dos les coses, com en els mots i expressions que veurem aquesta setmana.