Definició
Al·lusió a Anglaterra en el sentit que no s’hi pot confiar, que és un país traïdorenc.
Sembla que l’expressió la van encunyar els francesos (era corrent en l’època napoleònica); sol usar-se en registres literaris o faceciosos a l’hora de criticar la diplomàcia del govern britànic o, per extensió, els anglesos en general.
Etimologia
[Albió és un nom antic per designar Anglaterra (Albión en grec), possiblement del llatí albus, ‘blanc’, potser en referència als penya-segats blancs de la costa sud del país.
Usos
Sí, protestant a sobre d’anglès! I no solament això: per acabar-ho d’adobar (míster amunt, excel·lència avall), li duia l’equipatge, li buscava fonda a la vila… Si se n’assabentaven al Vaticà, i se n’assabentarien perquè la Feliça Roderes, òliba perpètua del Balcó de l’Apocalipsi, ja devia estar redactant un dels anònims corrosius que enviava mensualment a Roma, el patró no s’escaparia ni de l’excomunió en aquesta vida ni de les cabres infernals i eternes a l’altra. Com devia riure de la jugada l’anglès malvat, l’heretge del diable, el súbdit de la pèrfida Albió!
, Camí de sirga (Barcelona: La Magrana, 1988), pàg. 128Dona Obdúlia Montcada acaba de morir. La baronessa de Bearn està arruïnada. Les filles de Dona Maria Gradolí, esquelètiques, agres i sense dot, no es casaran. La pèrfida Albió i Nord-Amèrica van introduint els seus perversos costums. Ja costa esforços, a les platges encantades de Pollença o de Santa Ponça, tancar els ulls a la depravació que suposen unes blondes nueses femenines… «Els fills de Déu —es llegeix a la Bíblia— veieren que les filles dels homes eren belles i les estimaren». Nord-Amèrica i Albió no volen conquerir violentament Mallorca: Satanàs es val avui de mitjans capciosos.
pròleg a Mort de dama (1931)
Tema de la setmana
Aquesta setmana encetem un tema que ha estat deixat de banda per la majoria de diccionaris: les al·lusions. El llenguatge en va ple i trobaríem al·lusions de tota mena: literàries, cinematogràfiques, musicals, religioses, històriques… Aquests dies en veurem unes quantes que han esdevingut clàssiques.