Definició
1 Despulles; allò de què hom és despullat o desposseït.
La desferra que havien pres de l’enemic.
2 Allò que resta d’una cosa destruïda.
Per a fer la nova casa aprofiten les desferres de l’antiga.
Etimologia
De desferrar, ‘desguarnir de ferros’, ‘llevar les ferradures a un animal’, de ferrar, de ferro, del llatí ferrum, mateix significat.
Usos
—No em mires així. Això ho diuen ells, no jo. Pensen que vares ficar-te a casa la pobra dona perquè ella passara als ulls dels altres com la mare del teu fill. Això diuen.
Maria Beneyto, «Finestra al buit», dins La gent que viu al món (Alzira: Bromera, 1997 [1966]), pàg. 51
—Això diuen, Leonor. Això diuen els que sols veuen la corfa, la desferra de tot. Dins meu, essent el mateix, seria tan diferent! Tota aquesta brutor, per què? Per què sempre hi ha d’haver femer en tot? És trist viure en un món així.
—Sí, efectivament. Però tin calma. Vinga, no plores.
—No, si no plore, Leonor. No plore. Pense negar-te aquesta satisfacció.Mentre el seu amic paga el xofer, entra a la casa; allí, al costat de la porta, assegut en un balancí, està el Tomàs, sec i ullerós, la pell torrada pel sol; en veure el Llorenç s’aixeca i l’abraça silenciosament. El Ramon fa seure els dos amics i els guaita. Quina diferència entre aquestes dues desferres i els dos minyons optimistes, sans, forts i il·lusionats que van arribar uns mesos enrere!
Vicenç Riera Llorca, Tots tres surten per l’Ozama (1946)
Tema de la setmana
Mots ferrats (i desferrats)