arada f

Definició

Instrument agrícola que permet d’obrir solcs a la terra, generalment per tal de condicionar-la millor per a la sembra.

passar l’arada davant dels bous

Etimologia

Del català antic aradre (parles occidentals aladre) per dissimilació, del llatí aratrum, mateix significat.

Usos

  • [17 de maig de 1918]  No hi ha res més desagradable que la pols. Veure llaurar un pagès seguit del nuvolet de pols que l’arada alça de terra em fa un efecte depriment. Haurem, ara, d’esperar que plogui per veure reaparèixer una mica de verd, i potser haurem d’esperar fins al mes de setembre. Aquest país tendeix, a l’estiu, a tornar-se saharià, assedegat, exhaurit.

    Josep Pla, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)
  • Oh, planures dels èxtasis i pujols de delícia,
       cels que travessen les aus dels sentits,
    i els bous lents que arrosseguen l’arada de carícia
       pels vastos camps de mes secretes nits!

    Agustí Bartra, «L’amor», dins L’evangeli del vent (1956)

Tema de la setmana

El tema d’aquesta setmana l’heu de descobrir vosaltres. Si endevineu quin dels cinc mots que enviem de dilluns a divendres NO encaixa amb els altres quatre i PER QUÈ, envieu un missatge a mots@rodamots.com. El primer subscriptor que ens faci arribar la resposta correcta guanya un exemplar del llibre Jocs, cançons i costums que no hem de perdre, d’Antoni Dalmau, gentilesa de Columna Edicions. Sortejarem un segon exemplar entre les altres respostes correctes que rebem a temps i encara n’hi haurà un altre a la resposta més original, independentment de si és correcta o no. Vegeu les bases completes de participació a l’enllaç de sota. 

Enllaços

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

somadafinar