Morfeu

Definició

Divinitat grega dels somnis. És un dels mil fills d’Hýpnos (el Son).

Etimologia

«El seu nom (derivat de la paraula grega que significa ‘forma’) indica la seva funció: és l’encarregat d’adoptar la forma dels éssers humans i mostrar-se a les persones adormides mentre somien. Com la majoria de les divinitats del son i els somnis, Morfeu és alat. Posseeix unes ales grosses i ràpides, que es mouen sense fer soroll i el transporten en un instant als confins de la Terra.» —Pierre Grimal, Diccionari de mitologia grega i romana (Barcelona: Edicions de 1984, 2008).

Usos

  • Després de caminar dues hores per un desert, sempre tenint l’Óssa menor davant del nas i la major a la dreta, vaig arribar quan el batalló ja s’havia donat «a les delícies de Morfeu» que altres anomenen catres. A la plaça del poble, fosca i solitària, vaig trobar un capità i un tinent, únics desperts en tot Esterqüel; no s’arribava a treure l’entrellat de si rondaven alguna mossa o algun celler i és per ells que vaig saber que l’endemà a punta de dia ens en havíem d’anar tots a Castell de Cabra.

    Joan Sales, Cartes de la guerra (Barcelona: Club Editor, 2003), pàg. 147
  • la gent que jo busque
    és per tot arreu
    encara que dorma
    el somni de Morfeu
    incuba l’esclat
    en una llavor
    que ha de germinar
    quan se li done calor

    Òscar Briz, «La gent que jo busque», al disc Quart creixent (2007)

Tema de la setmana

Mitologia grega i romana 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

TaliaAfrodita