Definició
1 (m) Coca feta de farina, sucre i oli, amb vi blanc o amb aiguardent, cuita al forn.
2 (adj i m i f) (fig.) Beneit, curt d’enteniment, ignorant.
Usos
Durant les festes de sant Antoni, es treballa de valent a les pastisseries, als forns i a les cases per fer pastes de diversa mena, especialment el panoli.
Ramon Solsona, A paraules em convides (Barcelona: Columna, 2005), pàg. 138-139
Els oients ens van parlar del panoli de Tortosa, Paüls, Morella, Vilafranca del Maestrat, València, Amposta, Santa Bàrbara, Catí i Vinaròs. El panoli és una massa de farina, oli i sucre que es cou al forn i que s’aromatitza amb matafaluga, moscatell, mistela o aiguardent. Es talla en formes rodones, conegudes com a coquetes, rotllos, rotllets, prims, primes, congres, congrets, casquetes…
Panoli és una contracció de pa en oli, ‘pa amb oli’ dit a la manera de València i de Tortosa. A més a més del significat de ‘coca dolça’, panoli també vol dir ‘beneit, simple, curt de gambals‘ per la simplicitat del pa sucat amb oli. La paraula va passar del valencià al castellà amb aquest sentit, mentre que a Mallorca tenen la paraula equivalent, pamboli, per dir el mateix: «No creguis tot el que et diuen, no siguis pamboli».
Tema de la setmana
Mots extrets del llibre de Ramon Solsona A paraules em convides