Definició
Candela prima i molt llarga que es guarda enrotllada amb algunes voltes perquè ocupi menys lloc.
«Les dones que van a una missa de difunts, tenen encès un estadal durant aquesta (Pla d’Urgell). En el Pla de Bages, l’estadal és regalat a alguna noia d’una família de posició, i fent-ne plecs i replecs de l’estadal, formen una capella per posar-hi una Puríssima de cera. També l’estadal sol ésser una imatge de sant, de cera que recobreix un ble, i serveix en cas de tempestat, en què es fa cremar per conjurar el temporal; en casar-se, el nuvi regala a la núvia l’estadal que ha de servir per a conjurar les tempestats en la nova llar (Manresa)» (Diccionari català-valencià-balear).
Etimologia
Probablement del llatí vulgar statuale, ‘ciri d’estàtua, de l’alçada d’una estàtua’, resultat d’un llatí de glosses antic statarium, ‘canelobre’, paral·lel del grec tardà statér, mateix significat, alterat per influx de statua.
Usos
Venguda l’hora assignada, Estefania pres un estadal en la mà encès, e anà al llit on dormien les cinc donzelles, e mirà-les totes d’una en una per veure si dormien. E Plaerdemavida tenia desig de veure e sentir tot lo fet, e detingué’s, que no dormí. E com Estefania vingué ab la llum, tancà los ulls e féu semblant que dormia. Vist per Estefania que totes dormien, obrí la porta sens fer remor, perquè negú no ho sentís, e ja trobà a la porta los cavallers que estaven esperant ab més devoció que no fan los jueus al Messies.
Tirant lo Blanc (Barcelona: Edicions 62, 1983), vol. I, pàg. 224
Al passar, apagà la llum; pres al Conestable per la mà, mès-se primera, e Tirant seguí al Conestable; e així trobaren la porta de la cambra on era la Princesa, la qual estava sola esperant-los.
Tema de la setmana
Tirant lo Blanc