xerrar per les butxaques

Definició

Parlar excessivament.
   Com que xerra per les butxaques, no s’adona que acaba atabalant tothom.
   Tothom parlava per les butxaques i no hi havia manera de seguir la conversa.
També: parlar pels descosits, xerrar pels colzes

Usos

  • L’única distracció eren els segadors. Al vespre s’estaven una estona a l’era xerrant i cantant. De dia callaven com morts, concentrats en la feina, però a la nit xerraven per les butxaques. N’hi havia un d’andalús que tocava la guitarra i quan va saber que jo tocava la corneta em va agafar simpatia. Deia que els músics ens entenem entre nosaltres, cosa que és del tot certa. Em deixava beure de la seva bóta un vi espès i calent que gairebé em feia vomitar, però a mi m’agradava que em tractés com un dels seus.

    Ramon Solsona, L’home de la maleta (Barcelona: Labutxaca, 2012)
  • Era una dona plena d’ensonyaments irreals amb un toc místic i alhora una persona pragmàtica i divertida. Quan estàvem juntes xerràvem totes dues pels descosits i, malgrat la diferència d’edat, crec que puc dir que ens aveníem, car quedàvem amb ganes de xerrar més. Del seu germà parlava amb profunda melangia, i de Lorca preferia no dir res, més que expressar dolor i nostàlgia. Tot i que ella no va escriure ni pintar seriosament, la seva figura contra una finestra és una de les imatges més famoses del món.

    Isabel-Clara Simó, Els racons de la memòria (Barcelona: Edicions 62, 2009)

Tema de la setmana

Paraules i expressions relacionades amb la xerramenta 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fer-la petarxampurrejar