xamba f

Definició

Atzar favorable en el joc, en la vida.

Ha guanyat la plaça per xamba, no perquè sigui el millor.

Etimologia

Del castellà chamba, mateix significat, d’origen incert (potser del portuguès antic), sembla mot plebeu i expressiu.

Usos

  • Sempre he dit que jo he tingut la xamba de conèixer gent molt intel·ligent. Per això em posen nerviosa tants fantasmes que van de gent refinada i de gent intel·lectual. Ho tinc comprovat: com més petulants, més creguts i més vanitosos, més mediocres.

    Isabel-Clara Simó, Els racons de la memòria (Barcelona: Edicions 62, 2009)
  • Vostès deuen recordar que, poques setmanes abans dels Jocs Olímpics, Grècia guanyà la Copa d’Europa, i deuen recordar-ne els efectes. Guanyar una copa d’Europa de futbol, per un sol gol de xamba, de córner, no hauria de ser una gesta tan alta per merèixer la consideració de suprem triomf nacional, i menys a Grècia, on creuen —amb més fantasia que fonament— que són descendents dels antics atletes de jocs olímpics, pítics o nemeus.

    Joan F. Mira, Olímpia, versos, dins Europeus. Retrat en setanta imatges (Alzira: Bromera, 2010)

Tema de la setmana

Els qui la setmana passada vau contribuir en la campanya que la Xarxa de Mots ha posat en marxa a Verkami per reeditar Els darrers dies de la Catalunya republicana no serà per xamba, sinó per interès i esforç que en rebreu un exemplar a casa, però els qui encara no ho heu fet encara hi sou a temps. No espereu fins a l’últim moment! Aquesta setmana veurem mots relacionats amb la sort i la dissort. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

dissortmalaurança