taleia f

Definició

1  Ocupació, treball, etc., en què hom esmerça assíduament i sol·lícitament la seva activitat.

2  Dèria, idea fixa, insistent.

Li va agafar la taleia de llegir novel·les romàntiques.

Etimologia

Relacionat amb ataleiar-se, ‘ocupar-se intensament en una cosa, concentrar l’atenció’, variant del ja antic atalaiar i talaiar, ‘mirar de lluny’, derivat de talaia.

Usos

 • De petit, visqué llargues temporades amb una tia-àvia, a la vila de Lloret, i és d’aleshores que datava la seva taleia marinera. Cursà els estudis de nàutica a Barcelona i a Cadis i navegà de pilot per les mars de les Antilles. Abans d’aconseguir el títol i el càrrec de capità sofrí tres naufragis en els quals estigué a punt d’acomiadar-se, definitivament i per sempre, de la seva estimada tia-àvia.

  Joan Perucho, Les històries naturals (1960)

Tema de la setmana

Al novembre farà 100 anys del naixement de Joan Perucho (Barcelona 1920-2003). Aquesta setmana retrobarem alguns mots i passatges trets de la seva obra.

Enllaços

2 comentaris a “taleia”

 1. Josep Raventós Rebulà

  En “Els Pastorets” de’n Pitarra, quan en Garrofa (pastor còmic) torna a demanar la mà d’una pastora, diu als sogres: Torno per la taleia, vaig dar el sí i com que ho dit aquí em teniu, vet-ho aquí.

  Respon
 2. Maurici Cuesta i Labèrnia

  Efectivament, a Eivissa s’usava el verb atalaiar, en el sentit de divisar, des d’una torre de defensa per exemple, la mar per si venia algun perill. De fet, si a una comarca no hi havia torre de vigilància, aquesta es feia des d’una talaia.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

telfalòrnia