repartidora f

Definició

Acció de repartir gratuïtament entre els desposseïts els béns expropiats als rics, especialment la que hom espera que es produirà en un moment de capgirament revolucionari (col·loquial).

Ja vindrà la repartidora, i els rics d’avui seran els pobres de demà.

Etimologia

De repartir, de partir, del llatí partiri, mateix significat, de la família de pars, partis, ‘part’, a la qual també pertanyen mots com ara partitura, apartament, partió, parcer, parcel·la, descompartir i partisà.

Usos

  • Aquests intel·lectuals acaben de passar per una experiència econòmica. Mentre eren a Bescanó van decidir de posar en comú els queviures que portessin. Però l’assaig col·lectivista no va reeixir. Els més convençuts dels avantatges de la col·lectivització eren els que no duien res o duien molt poca cosa. Molts dels que portaven una quantitat important de pots, llaunes o taules de xocolata van creure’s en el dret de conservar-ne una bona part amb caràcter de propietat individual i clandestina. Això és una reedició del tan conegut conte del federal que volia la repartidora: «Entre el que jo tinc i el que em toqui…» Els intel·lectuals, de fet, van disposar d’allò que individualment es reservaren, però van obtenir ben poca cosa de la repartició del magre fons comú.
       Fracassat ràpidament l’assaig col·lectivista, els intel·lectuals es van considerar sortosos en rebre per procediments normals un feix de bacallà i un gran sac de mongetes.

    Els darrers dies de la Catalunya republicana. Memòries sobre l’èxode català (1939)

Tema de la setmana

Recuperació d’Els darrers dies de la Catalunya republicana, d’Antoni Rovira i Virgili. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

urpacolpir