qui oli remena, els dits se n’unta

Definició

Refrany que s’usa sobretot en sentit figurat, al·ludeix a qui pren part en un negoci brut: «el qui maneja o administra diners d’altri o d’una col·lectivitat, fàcilment cau en la temptació d’usar-los per a coses particulars» (DCVB).

També: qui oli mesura, els dits se n’unta

Etimologia de remenar

De menar, del llatí vulgar minare, ‘empaitar, conduir animals’, llatí clàssic minari, ‘amenaçar’; pas semàntic a causa de fer moure els ramats amb amenaces i crits.

Usos

  • Ah!, també insinua que vaig malament de diners. És cert. Amb la crisi, però, qui no hi va? A més, en el meu ofici, cal filar prim. Diu la dita que qui remena oli se n’unta les mans. Potser sí. Però si voleu tenir la clientela contenta, a més de ser honest, heu de semblar-ho. I jo he remenat una mica d’oli, això és cert, però tinc les mans ben eixutes.

    Jaume Fuster, Les claus de vidre (Barcelona: La Magrana, 1984)
  • Aquella experiència em va permetre conèixer de primera mà que el calé crema en segons quines mans, i uns quants coneguts van fer bona la dita de qui oli remena els dits s’unta. El contacte amb els diners porta a la cobdícia a gent que a vegades només desitja presumir per sobre de les seves possibilitats o permetre’s uns vicis evitables. Posar la mà al calaix és tan senzill com segur que serà una història sense final feliç.

    Joan Ventura, «Els gitanos blancs» (El Punt, 28 d’octubre del 2009)

Tema de la setmana

Refranys trets del llibre Els 100 refranys més populars (Valls: Cossetània, 2012). El d’avui ocupa la posició número 73. Si voleu saber quins són els altres 99 i en quin lloc es troben, feu clic a l’enllaç! 

Enllaços

Temes i etiquetes

Un comentari a “qui oli remena, els dits se n’unta”

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

els testos s'assemblen a les ollessi vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit