prim com una orella de gat

Definició

Es diu d’una cosa molt prima.

Hi ha molts modismes comparatius per a indicar que una cosa o una persona són molt primes: prim com un fideu, com el dit, com un tel de ceba, com un garrot, com un fus, com un gànguil, com un clau, com una canya, com un paper de fumar, com una anguila, etc.

Havien tallat la llonganissa amb rodanxes primes com una orella de gat.

Era un piset amb parets primes com una orella de gat i finestres que no tancaven.

Etimologia de prim

Del llatí primus, ‘primer, en cronologia i classificació’ i d’aquí, ‘de primera qualitat, fi, prim’.

Usos

  • Ximénez esgotà la conversa ràpidament i sortírem del cafè. Llavors se’m transformà. Feia un dia de novembre absolutament cru, amoratat, glacial. Quan en enfilar la porta giratòria férem els compliments que s’estilen, vaig adonar-me que Ximénez no portava abric. Portava un vestit qualsevol, de gust meridional, d’un color gris clar; unes sabates primes com orella de gat i un barret de feltre clar, per anar a prendre un gelat al Zapcion. Em semblà que el més prudent era tornar a l’establiment, però Ximénez digué que tenia un treball pendent a la Biblioteca Reial. Caminàrem uns passos sobre la neu amb gran dificultat i vaig cridar un taxi.

    Josep Pla, «Sadurní Ximénez», dins Homenots. Primera sèrie (Barcelona: Destino, 1969), pàg. 526
  • La dispesa és pobra: vint-i-cinc duros al mes. No pot pas tenir sorpresa. El menjador està organitzat a base de l’ou ferrat i del lluç fregit i del bistec amb patates coriaci, fibrós, prim com una orella de gat, duríssim. L’habilitat de la gent del país per a tallar la carn prima és admirable. Després, una taronja o una banana —aquesta fruita que cada dia té més acceptació i que trobo insípida, mediocre i trista. Entre el poc menjar, els cafès que hom pren pels carrers i el desordre de la casa, l’organisme tendeix a mantenir-se en un estat d’esperitament.

    Josep Pla, 10 de març de 1919, El quadern gris (Barcelona: Destino, 1966)

Tema de la setmana

Mots miscel·lanis. El d’avui l’hauríem pogut afegir a la setmana de comparatius animals que vam fer rodar fa unes setmanes. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bufa! [3]artell