Feu clic al damunt de cada pregunta per llegir la resposta. Per a qualsevol altra pregunta o informació, aneu al formulari de contacte.
Què és ‘Cada dia un mot’?
És un butlletí que envia un missatge diari a tothom que s’hi vulgui subscriure. Aquest missatge conté una paraula o expressió de la nostra llengua, amb el significat, l’etimologia i un passatge que n’il·lustra l’ús.
Com em puc subscriure a ‘Cada dia un mot’?
Molt fàcil, només cal que visiteu la pàgina http://rodamots.cat/alta, ompliu els camps que us demanen i feu clic a Enviar. Començareu a rebre els mots a partir de l’endemà mateix. També podeu seguir-nos al Twitter.
Quan s’envien els mots?
Els mots s’envien de dilluns a divendres durant tot l’any, amb dues interrupcions: el mes d’agost i un parell de setmanes per Nadal i cap d’any.
Podem consultar els mots antics?
Tots els mots enviats són a l’arxiu de la web. Podeu consultar-los alfabèticament, cronològicament, per temes o bé per autors de les citacions seleccionades. Si només voleu consultar els darrers mots enviats, els trobareu aquí.
M’hi he subscrit i no rebo els mots. Què passa?
Hi ha alguns servidors o programes de correu que per defecte consideren els missatges de RodaMots com a spam o correu brossa, i els envien directament a aquesta carpeta i no a la carpeta normal d’entrada. Si és el vostre cas, especifiqueu a les preferències que els missatges enviats per rodamots@rodamots.com no són correu brossa.
Avui no he rebut el mot. Què faig?
No cal patir, sempre trobareu el mot del dia a la web!
Com em puc donar de baixa?
Al peu de cada missatge rebut trobareu un enllaç que us permet donar-vos de baixa. Aquest enllaç us porta a una pàgina que us demana si voleu confirmar la baixa. Si feu clic a «Sí», ja no rebreu més missatges de RodaMots.
He canviat d’adreça electrònica. Què faig si vull continuar rebent ‘Cada dia un mot’?
Primer doneu de baixa l’adreça antiga (vegeu la pregunta anterior) i després aneu a http://rodamots.cat/alta per donar d’alta la nova adreça.
Rebo massa correu. No em podríeu enviar els missatges de RodaMots de manera agrupada?
Sí, hi ha l’opció de la tramesa setmanal. En lloc de rebre un missatge cada dia, podeu rebre un sol missatge a la setmana, que s’envia cada divendres i conté els cinc mots enviats al llarg de la setmana. Si voleu activar l’opció setmanal per a la vostra adreça, només cal que aneu a http://rodamots.cat/alta i ompliu les dades especificant «Un missatge setmanal» a la modalitat d’enviament. Si ja esteu subscrits als missatges diaris, primer heu de donar-vos de baixa (vegeu la pregunta «Com em puc donar de baixa?» més amunt) i després tornar a subscriure-us-hi marcant l’opció «Un missatge setmanal».
S’ha de pagar alguna cosa per rebre ‘Cada dia un mot’?
No, la subscripció és gratuïta.
Com es finança el projecte ‘Cada dia un mot’?
RodaMots és una iniciativa privada sense ànim de lucre, però el seu manteniment genera una sèrie de despeses inevitables. Fins al 2007, ‘Cada dia un mot’ es va finançar amb l’aportació voluntària del seu coordinador. Des d’aleshores, es fan campanyes de donatius cada dos anys entre els subscriptors (a canvi de llibres o discos) per tal de cobrir aquestes despeses. ‘Cada dia un mot’ no rep cap subvenció de cap entitat pública ni privada. Vegeu aquí més informació sobre aquestes campanyes.
Què hem de fer per comentar qualsevol mot?
Només cal que aneu al mot que vulgueu comentar i aneu a baix de tot. Seguiu les indicacions que donem aquí.
Podem enviar suggeriments?
I tant que sí! I de tota mena: sobre mots en particular (si feu propostes, mireu de trobar-hi exemples documentats: un fragment literari, un retall de premsa, una cançó…), de possibles temes, propostes de millora de la web… Qualsevol suggeriment és benvingut. Aneu al formulari per suggerir mots o bé escriviu a info@rodamots.com.
Podem difondre o publicar els mots?
No hi ha cap inconvenient perquè difongueu els mots i la web en general, sempre que en citeu la font i que aquesta difusió no es faci amb cap ànim de lucre.
Com va sorgir la idea d'enviar ‘Cada dia un mot’?
‘Cada dia un mot’ s’inspira en un dels butlletins més populars d’internet arreu del món, A Word A Day, que reben diàriament més d’un milió de persones (aviat és dit). Si sabeu anglès o n’apreneu, us recomanem que us hi subscriviu.
Quan va començar el projecte ‘Cada dia un mot’?
El primer mot es va enviar el 2 de març del 1999. Els primers mots normalment no contenien passatges, sinó només la definició i un o més exemples d’ús.
Quants subscriptors reben ‘Cada dia un mot’?
En el moment d’actualitzar aquestes preguntes (hivern del 2015), hi havia més de 25.000 subscriptors: més de 21.000 subscritors reben el mot diàriament i uns 4.000 el missatge setmanal. El compte de Twitter, d’altra banda, té més de 8.000 seguidors.
Quants mots s’han enviat fins avui?
Cada mot té un número (al costat de la data). Si aneu al mot d’avui, sabreu quants mots s’han enviat fins ara.
D’on traieu els passatges que citeu?
Els passatges triats poden ser de llibres (de qualsevol gènere), revistes, diaris, cançons, blogs, etc. Sempre que sigui possible, el passatge ha de contribuir a la comprensió del mot del dia. Hi ha una atenció especial que el passatge tingui un mínim interès i no aparegui excessivament descontextualitzat. De vegades el criteri per triar un mot és l’interès que té el passatge en què apareix i no tant el mot en si.
Compartiu l’opinió dels textos citats o dels enllaços recomanats?
No necessàriament: els passatges s’inclouen per il·lustrar l’ús del mot del dia i no tenim per què compartir les opinions que s’hi expressen. Així mateix, si recomanem un enllaç és sobretot per l’interès lingüístic o informatiu i no perquè en compartim cap orientació política o opinions en concret que puguin contenir.
Doneu preferència a alguna variant de la llengua?
No. Intentem triar mots i passatges que reflecteixin la varietat i la riquesa de la llengua catalana en tots els territoris on es parla.
En quin diccionari us baseu per a les definicions?
El diccionari de referència és el d’Enciclopèdia Catalana. També en consultem d’altres, sobretot el Diccionari català-valencià-balear d’Alcover/Moll, però també el de l’Institut d’Estudis Catalans, el Gran diccionari de la llengua catalana d’Edicions 62 (que ja el podrien penjar a internet) i el Diccionari normatiu valencià de l’AVL. Ocasionalment fem servir altres diccionaris temàtics o especialitzats, segons el tema de la setmana o el vent que bufa. Per a les etimologies, ens basem en el Diccionari etimològic de Jordi Bruguera (Enciclopèdia Catalana) i el Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana de Joan Coromines.
Per què el contingut dels missatges que envieu no sempre coincideix amb el que hi ha arxivat a la web?
De vegades el missatge que s’envia als subscriptors és un resum del mot del dia, per no fer-lo massa llarg i facilitar-ne la lectura. Si algú vol veure’n la versió completa, només cal que faci clic a l’enllaç que apareix a l’encapçalament i al final del missatge. Els missatges solen incloure només un passatge, mentre que a la web molts mots en tenen dos i poden contenir informació addicional.
Feu algun ús de la llista de subscriptors de ‘Cada dia un mot’?
D’acord amb la legislació vigent, no fem cap ús de la llista de subscriptors de RodaMots que no sigui l’enviament diari de ‘Cada dia un mot’ i missatges informatius relacionats amb RodaMots.
Qui fa ‘Cada dia un mot’?
Jordi Palou, amb l’ajut ocasional de rodamotaires convidats.
El disseny i la programació de la web l’ha fet la Núria Ramoneda amb WordPress.
El logo de RodaMots l’ha dissenyat la Mònica Ramoneda.
La web antiga (rodamots.com) ha desaparegut… però tots els continguts s’han traslladat a la nova (rodamots.cat). Entre el 2004 i el 2015, rodamots.com va tenir més de 4,8 milions de visites. El disseny i la programació van anar a càrrec de Miquel Soler (Barcelona 1946-Sitges 2014).
Com s’envien els missatges?
La tramesa dels missatges de ‘Cada dia un mot’ la gestiona Dieres.
Secció actualitzada l’hivern del 2015.
Comentaris recents
passeig
I una descoberta posterior, aquesta vegada a Prats...
arrilat -ada
"L'han deixat aquí, en un racó de carrer de Rave...
sol i vern
Ahir em vaig enganyar: en lloc de posar nitrogen (...
a empentes i rodolons
Aquí caic, aquí m'aixeco (o ací caic, allà m'a...
a empentes i rodolons
Aquesta frase sempre m'ha agradat molt. És compan...