peperepep m

Definició

Rosella (Papaver rhoeas).

També: pipiripip, quequerequec, quiquiriquic, ababol, badabadoc, paparola… Hi ha un reguitzell de variants!

Etimologia

D’origen expressiu i infantil, possiblement sobre la base de l’arrel del llatí papaver, -eris, ‘rosella’.

Usos

  • De nou havia arribat la calor. Era el juny de 1921. Els prats estaven rossos i els peperepeps esclataven; se sentia arreu la brunzidera de les mosques que percaçaven l’aliment amb insistència. Els avellaners silvestres i les nogueres verdejaven vora el riu com els xops. La muntanya era un formiguer de treballadors entre groc i verd, de carros pels camins terrosos i de xiulets d’eines que decantaven sense compassió les tiges esveltes. La terra s’esponjava de rebre aquell doll que hauria de durar tot un any. Només el xerric del cànter o la bóta feia alçar per un moment els ulls dels pagesos al cel.

    Maria Barbal, Pedra de tartera (Barcelona: Laia, 1985)
  • El pipiripip o rosella (Papaver rhoeas) acoloreix d’un vermell llampant els sembrats durant la primavera. Com moltes altres herbes anuals dels conreus, destaca per la seva gran producció de llavors petites i perdurables que poden romandre en estat de vida latent durant dècades o segles, esperant que una pertorbació natural o artificial creï unes condicions adequades per a la seva germinació i creixement.

    Florenci Vallès, El medi natural del terme de Manresa (Manresa: Centre d’Estudis del Bages, 2002), pàg. 111

Tema de la setmana

Palindromots o mots palindròmics (que es poden llegir tant d’esquerra a dreta com de dreta a esquerra)

Enllaços

L’escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

rallarcínic -a