manyac -aga adj

Definició

De condició suau, dòcil, no esquerp, mansuet.

Només vol que li facin carícies: és un gat molt manyac.

(per ext.)  Procurà d’apaivagar-lo amb paraules manyagues.

Etimologia

D’origen incert, potser d’un baix llatí maniacus, ‘maniàtic’, que d’aquest sentit, aplicat a canalla capritxosa i aviciada, prengué aquest sentit i el de ‘festós, mansoi’.

Usos

  • Fins després d’ingressar al Seminari no vaig arribar a saber les causes de la separació dels meus protectors, que llavors semblava definitiva. Els senyors havien recollit una neboda segona, òrfena, que educaven a un col·legi de Montpeller. Es deia Xima i devia tenir deu o dotze anys més que jo. Constituïa una bellesa perfecta. Era, com deia el senyor, llesta i manyaga com una moixa i posseïa també la manca d’escrúpols i de sentit moral que La Fontaine atribueix als felins. Corria l’any 1859.

    Llorenç Villalonga, Bearn o la sala de les nines (1961)
  • Ara el gat ja té quasi un any, i tot i que és més petit del que li correspondria pel temps que té, com els passa a les criatures prematures, és un animal rodonet, pelut i gris, manyac, que ve sempre que el crides, ronca molt fort i té uns ulls grocs molt vius. La Valèria l’agafa i li acaricia el coll. Estigues quiet, li demana.

    Maria Mercè Roca, Bones intencions (Barcelona: Columna, 2011), pàg. 157

Tema de la setmana

Mots que amb el temps han pres un sentit diferent del que tenien originalment. 

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ovacióavolesa