llatzeret m

Definició

Establiment, habitualment situat en ports o llocs fronterers, on són sotmeses a revisió, observació i, eventualment, aïllades en quarentena, les persones, les bèsties o les mercaderies provinents d’un país amb epidèmia o sospitoses de ser portadores d’alguna malaltia contagiosa.

Etimologia

Encreuament de Natzaret, ciutat palestina, nom dels asils de leprosos en memòria de la casa acollidora de Jesús, i Llàtzer, pels qui patien el mal de sant Llàtzer o lepra. Llàtzer és el nom d’un pobre d’una paràbola de l’Evangeli de Lluc (16, 19-31), que apareix tot nafrat en contrast amb un ric finament vestit i fartaner; les nafres del pobre han pogut originar connotacions populars del nom amb la lepra i els leprosos.

Usos

  • Al camp, les imatges habituals de la vida pertanyien a un passat en el qual cadascú s’enfonsava a la recerca del seu particular temps perdut, en una còpula irascible de la imaginació i els fantasmes dels somnis. Era una enorme ciutat de derrota que imposava la seva tremenda qualitat irreal amb els seus elements sumaris, concrets i fràgils; un erm llatzeret per a un immens tors jacent de dos-cents mil braços, i el seu aïllament del món, el rígid setge que els arraïmava en cent mil nueses, delatava, per damunt de tot, la por de què era presa una època de menyspreu per a l’home.

    , Crist de 200.000 braços (Palma: Lleonard Muntaner, 2008 [1968])
  •    «Vosté sap d’on ve el nom de Natzaret, don Salvador», digué Teodor Llorens.
       «Del poble de Jesús, imagine.»
       «No, això és el que creu la gent. Ve de llatzeret: allà hi havia la casa on passaven la quarentena els mariners i els viatgers que venien de ports amb pesta o altres epidèmies. No sé si també hi tancaven a part els leprosos. En record de sant Llàtzer mort de tres dies, que ja feia pudor, i les germanes Marta i Maria li van demanar a Jesús que el fera eixir de la tomba.»

    Purgatori (Barcelona: Proa, 2003)

Tema de la setmana

Epònims

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

bonifaci -àciafermar