finar v

Definició

Morir, cessar d’existir.

El malalt ha finat.

(fig.)  Hauríem dit que terra, cel, lluna i estrelles havien de finar.

Antigament també es deia «finar sa vida» o «finar sos dies».

Etimologia

De fi, del llatí finis, ‘fi, acabament; límit’.

Usos

  • Si Margarida Xirgu havia estat sublim en els drames i tragèdies, posada ara a interpretar obres desvergonyides, picants, no hi resultà teatralment inferior. El públic se la menjava en aclamacions. I el seu exemple féu que, al Paral·lel, s’entronitzés el vodevil en els teatres veïns. Qui sap si, paradoxalment, no el deguérem a la Xirgu…
       —De tot això que contes no en deu restar cap testimoni presencial —fa un dels contertulians.
       És cert. No en queda cap! Refiant-me’n, vaig intitular «Musa de diverses generacions» la necrologia de l’actriu quan, l’any 1969, finà a l’Uruguai.

    Sempronio, «Margarida Xirgu, catalaníssima», dins Taula de cafè. Cròniques barcelonines (Barcelona: Selecta, 1989), pàg. 116

Tema de la setmana

«A Palerm, a Sicília, hi ha un dels costums més bells que he conegut. El dia dels morts les criatures porten menges fetes de massapà a les tombes dels familiars (dels seus avis, dels tiets, d’algun germà, o d’un pare…) i hi fan una festa. I, a la nit, són els morts que tornen a casa i porten joguines als nens: morts i vius són una sola família, en l’agraïment i en el respecte, en la memòria del dolor i de la felicitat.» (Francesc Parcerisas, «El valor de la paraula», Serra d’Or, juliol/agost 2004). Aquesta setmana veurem diferents maneres de dir ‘morir’. 

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aradafer el darrer badall