fer escarafalls

Definició

Manifestar ostensiblement desaprovació o refús amb exageració.

No li encertaràs mai el gust, sempre fa escarafalls; res no li sembla bé.

Etimologia

Alteració d’un antic esclafalls, ‘esclafits de riure, burla, ira’, derivat d’esclafir (variant d’esclafar, d’origen onomatopeic), dissimilat en escrafalls.

Usos

  • Sovint se li resisteix una fulla i ha d’aixecar el cap enlaire per fer-se-la passar coll avall, i aleshores al clatell se li dibuixen un manat de plecs que cruixen i esborronen les nuques tendres dels quatre valents que encara creuen, il·lusos, que resistiran aquell espectacle verdós sense fer escarafalls. El cruiximent de clatell de madona Quelònia és definitiu: no hi ha supervivents després d’aquells crecs de sonoritat mil·lenària.
       Madona Quelònia menja enciam un cop al dia, i no sempre a la mateixa hora, però sí al mateix lloc, a la terrassa d’un bar gallec del barri on un dia li posaran una placa.

    Tina Vallès, «Madona Quelònia», dins Un altre got d’absenta (Barcelona: Labreu, 2012), pàg. 56

Tema de la setmana

Entre els subscriptors de ‘Cada dia un mot’ n’hi ha uns quants d’escriptors i lletraferits. Aquesta setmana veurem mots trets d’alguns dels llibres que han publicat recentment i que no cal dir que us convidem a llegir i compartir. 

Enllaços

L'escreix

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esquitllar-secosmos