fasser m

Definició

Palmera de dàtils (a les Balears).
«De su-aquí veig Aireflor, | ses cases i es fasser, | però no veig lo meu bé | que té ses claus des meu cor» (cançó popular mallorquina).

Etimologia

De fas, ‘fulla de palmera; palma’, del llatí eclesiàstic phase, i aquest, de l’hebreu phesach, ‘pasqua’.

Usos

  • Hi ha fragments de vida màgica a aquests versos, un rastre de nostàlgia reivindicativa, un punt d’amargor i, alhora, un amor despietat pel país. També hi és tot això en les fotografies de Rafael López-Monné: l’escorça antiga dels fassers i les pedres, la llum misteriosa de la ciutat, de nit en un cotxe, mentre la pluja multiplica en cada gota els colors del fred.

    , «Territoris» (Avui, 5 d’abril del 2004)
  • [Leipzig, 18 de setembre de 1907]  Surt d’ací, me torn aplegar amb l’amic Schulze, i cap a Palmengarten, un parc gros, d’arbres altíssims, a on hi ha un edifici que fa dues sales grandioses: una per festes i beure cervesa, règiament decorada, i per concerts musicals, i l’altra tota de vidres, plena de fassers, amb una temperatura ben alta perquè hi puguen viure i créixer. Hem presa una cervesa, i li hem estret cap a l’hostal. Hem trobat que mos bastava per avui.

    Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996 [ed. original: Palma, 1908]), pàg. 156

Tema de la setmana

Noms d’arbres

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

savinaauró