Per què diem «en bajoqueta»?
A mi em sembla evident. La «bajoqueta» és la tavella de qualsevol llegum i, de manera molt especial, dels fesols o mongetes. Els fesols que emprem en la cuina són fesols secs. Els fesols que encara són tendres, estan «en bajoqueta», és a dir, dins de la bajoqueta. Quan una cosa encara no està preparada, encara no està llesta, encara està mig embastada, encara està a mitges, diem que està «en bajoqueta» per semblança amb els fesols que estan «en bajoqueta», és a dir, verds, tendres, sense acabar el seu procés.
Eugeni S. Reig
Torneu a en bajoqueta
Comentaris recents
catxa
No només a Camarasa i Torà, a tota la plana de L...
catxa
Pot catxar una taula perquè hi hem posat massa pe...
catxa
Al meu poble, se'n diu catxar la pilota, quan aque...
retxa
A l'Alta Ribagorça es fa servir "retxa" amb el se...
catxa
Aquest és un altre sentit de la paraula, com a ad...