Rodamotaires del món,
La setmana passada era clarament verbívora. Vam enviar-hi cinc verbs amb el repte que desentrelléssiu l’enigma que s’hi amagava, altrament anomenat enigmot. Els verbs eren dormir, riure, seure, semblar i cuitar; calia descobrir quin era el tema de la setmana i quin era el verb que no encaixava amb els altres i per què.
De vegades els enigmots corren per viaranys imprevistos. Agrupem uns mots pensant una cosa, però hi ha dies que sembla que els mots tinguin vida pròpia i vulguin agrupar-se d’altres maneres. Això també és degut a badades pròpies, és clar: estem tan aqueferats examinant els arbres que perdem de vista el bosc.
El cas és que els enigmots no són mai tancats. Al llarg de la setmana vam estar canviant i reprogramant els mots dels últims dies fins a tres o quatre vegades, i el resultat final va ser que ens va passar per alt una explicació alternativa que si haguéssim mantingut la programació original no hauria estat possible.
No hi fa res, i per això esteu vosaltres, que amb la vostra inventiva ens feu descobrir coses i enigmes que ni tan sols sospitàvem.
Va, prou de xerrameca i anem al gra: per acabar-ho aviat, reproduirem la primera resposta correcta rebuda, dijous 30 a les 7 del matí, quan encara faltava un mot per completar la sèrie de cinc:
Tema: verbs amb ús intransitiu que tenen un verb transitiu associat, construït amb el prefix a-
Quin no hi encaixa: riure
Per què: tots són verbs que només admeten un ús intransitiu. Als casos de dormir, seure i semblar tenim verbs associats amb un ús transitiu que es construeixen amb el prefix a- (adormir[-se], asseure[’s] i assemblar-se). Això no passa en el cas del verb riure.
Amb el cuitar de divendres es confirmava la hipòtesi, ja que afegint-hi el prefix a- fa un acuitar transitiu. L’encertant més matiner, doncs, Jordi Puiggené de Sant Cugat del Vallès, s’endú el primer dels premis que oferíem (que ve com l’anell al dit, ara que s’acosta Nadal), un estoig amb tres ampolles: un Dos Déus RVA 2015 (guanyador del millor RVA i millor vermut d’enguany a Catalunya), una de Nojae (licor de flor de saüc) i una de cava Alexandra, gentilesa de Cellers Bellmunt del Priorat.
Però la cosa no acaba aquí, que encara tenim dos estoigs més per sortejar! I com dèiem al començament, hi havia altres respostes correctes (el sorteig el fem entre totes les respostes correctes). Vegem-ne algunes.
La primera i més prosaica (correctíssima, però entendreu que hàgim decidit d’invalidar-la) és la que ens envia M. Àngels Martínez de Vilanova i la Geltrú: «Tots els mots els heu enviat al novembre, excepte cuitar, que l’heu enviat al desembre». Sí, és clar, però n’esperàvem una mica més, no trobeu?
Una altra explicació que ha tingut força èxit i que, aquesta sí, considerem plenament vàlida (tot i que algunes vegades s’expressava en termes una mica vacil·lants) és que dormir, riure, seure i cuitar expressen accions voluntàries o físiques que podem fer (o no fer), mentre que semblar no expressaria aquesta mena d’acció. Potser per això, com observa Joan Manuel Claveria, de Tarragona, «tots es poden conjugar en imperatiu (dorm!, riu!, seu!, cuita!) excepte semblar».
Gramaticalment hi ha una altra explicació paral·lela a l’anterior; reproduïm la que ens dona per exemple Germà Coenders de Vilobí d’Onyar:
El tema em sembla que són verbs predicatius (i a més intransitius, almenys en el conjunt de definicions i exemples que proposeu, encara que alguna expressió sigui transitiva —«dormir la mona»). L’intrús és semblar, atès que és un verb atributiu o copulatiu.
(Si algú vol repassar els tipus de verbs, aquí en trobarà alguna informació.)
Recordem que aquestes explicacions també les considerem correctes i per tant els qui les subscriuen entren en el sorteig (ara, ara; una mica de paciència).
Reproduirem també algunes respostes més que no podem deixar de considerar correctes:
El tema de la setmana és verbs intransitius els exemples dels quals són passatges escrits per dones. El mot que no encaixa és cuitar, ja que els exemples que hi heu posat són d’Antoni Rovira i Virgili i Pere Calders. En els altres sempre hi surt una dona: Anna Altisén [dormir], Mercè Rodoreda [riure], Monika Zgustova [seure] i Sílvia Soler [semblar] (Xavi Permanyer, de Barcelona, acasat a San Francisco).
Una altra hipòtesi basada en els passatges citats és aquesta altra:
El misteri no s’amaga en els mots sinó en els autors que citeu. Per exemplificar cada mot, trieu dos passatges. Els autors dels passatges poden ser vius o morts. Aquesta setmana heu enviat dos mots amb sengles passatges d’autors vius (dormir: Anna Altisén i Josep Maria Espinàs; seure: Vicent Usó i Monika Zgustová) i dos mots més amb passatges d’autors morts (riure: Martí de Riquer i Mercè Rodoreda; cuitar: Antoni Rovira i Virgili i Pere Calders); i només un mot en què els passatges citats eren d’un autor viu i un altre de mort (semblar: Marià Villangómez i Sílvia Soler). Per tant, el que no encaixa amb els altres quatre és semblar, que no sembla el que és (Rosa Castells, de Lleida).
Per als que trobeu a faltar alguns dels autors citats, us recordem que en els missatges diaris que enviem de vegades només reproduïm un sol passatge d’exemple; a la web podeu trobar-hi dos passatges.
Una altra que juga amb les paraules és Mercè Solís, de Barcelona, que descarta dormir:
Tots els altres es poden transformar en altres verbs canviant-los només una lletra: Riure > Viure; Seure > Veure (o Beure o Jeure o Deure…), Cuitar > Guitar (o Quitar, però també cuiDar), sembLar > sembRar.
I una de musical:
El tema és: notes musicals amagades als mots. El que no encaixa amb els altres és cuitar, que no té cap nota. Els altres SÍ: DOrMIr, riuRE, seuRE, sembLAr (Núria Martínez, de Terrassa).
Una altra resposta que hem rebut, de Sheldon Dantas des de València, diu:
Tots aquests verbs (dormir, riure, seure i semblar), excepte cuitar, tenen traduccions a l’anglès a verbs que comencen amb la lletra S: sleep, smile, sit i seem. Si és així, cuitar és el que no hi encaixa, ja que en anglès seria hurry up.
Bé, seria correctíssim si no fos que riure no és somriure (smile); riure és laugh que no comença amb s. La resposta és enginyosa, però; en prenem nota per a algun altre enigmot!
Va, anem per feina. De les 118 respostes rebudes, 67 han estat correctes, i fet el sorteig corresponent els altres dos estoigs amb el vermut Dos Déus, el licor de flor de saüc Nojae i el cava Alexandra els han guanyat Valeria Lastra, de Castelló de la Plana, i Josep Escoda, de Castelldefels. L’enhorabona!
Moltes gràcies a tots per les vostres respostes, l’entusiasme, la inventiva i la paciència, i gràcies també al patrocinador que ens ha ofert aquests premis tan esplèndids, els Cellers Bellmunt del Priorat. Fins al pròxim enigmot!
Jordi Palou
El Montmell (Baix Penedès), 4 / desembre / 2017
Els cinc mots del concurs
http://rodamots.cat/2017/?w=48
Bases de participació
http://rodamots.cat/escreix/enigmot-novembre-2017-bases/
Cada dia un mot
http://www.rodamots.cat
Comentaris recents
sangtraït
A casa (Matadepera), d’una ferida feta per arros...
agafar la pallola
He pensat que aquí abans sovint es deia allò de:...
molsa
Per mi "verdet" també és el que el DCVB defineix...
molsa
Noltros deim pastoreta...
molsa
A Bunyola li deim “barba-soca”...