escarrassar-se v

Definició

Abocar molts esforços en una feina, empresa, etc.

No cal que t’escarrassis a fer-ho tu tot sol, et donarem un cop de mà.

No us escarrasseu a preparar les oposicions: ja se sap qui guanyarà les places.

Pobre home, escarrassar-se tant per cobrar una misèria!

Etimologia

D’escarrar, ‘arrencar, refregant (les olives de l’olivera, el gra del blat de moro)’, d’origen incert, probablement del fràncic skerran, skarran, ‘arrencar raspant’.

Usos

  • Però, en canvi, déu sant, tots aspirem a la decrepitud! Tots treballem dia rere dia per poder arribar-hi, igual que els homes lliures treballen tan sovint per assolir l’esclavitud! Tots ens escarrassem per arribar a ser com la «pobra tia Giulia, quin rostre més inflat tenia quan cantava Abillada per al casori…!»

    Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 131
  • En aquestes cases els francesos hi vivien igual que un familiar, a canvi de fer la mateixa feina que els del poble. Però a aquests soldats presoners (que en el fons estaven molt contents de treballar la vinya en lloc de ser al front) els semblava molt «patròtic» escarrassar-se el mínim possible. Pel contrari, en Linus, que, com jo, ja estimava el bon caràcter i les atencions que aquella senzilla gent tenia per als estrangers (també per als presoners), posava tota la força de voluntat a ajudar-los, treballant, moltes vegades, dotze i catorze hores diàries en feines difícils i pesades.

    Otília Castellví, De les txeques de Barcelona a l’Alemanya nazi (Barcelona: Quaderns Crema, 2003), pàg. 233

Tema de la setmana

Verbs pronominals

Enllaços

L'escreix

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

embarbussar-seenneguitar-se