Definició
Que presenta complicacions, dificultats, embulls, que en fan difícil la comprensió, la solució.
Aquests mots encreuats són molt enrevessats; no hi ha manera d’acabar-los.
És una pel·lícula interessant, però l’argument és enrevessat i a estones costa de seguir.
Etimologia
Usos
És sempre més assequible i fàcil escriure coses confuses i enrevessades que escriure una llengua intel·ligible i normal. Si la confusió prové del tema complicat, s’ha de veure si el tema existeix realment o és una pura il·lusió de l’esperit, una pura bombolla de sabó. O sigui no res. Si la qüestió prové de l’estil, la cosa és més intencionada i maliciosa.
Josep Pla, Notes del capvesprol (Barcelona: Destino, 1979)No hi ha res més avorrit i enrevessat que un llibre de pedagogia. És molt revelador en aquest sentit que tots els pedagogs arribin a la conclusió, cap al final de les seves disquisicions, que l’enseyament ha de ser plaent i divertit. Que a l’escola s’hi aprengui a llegir i a escriure o no és irrellevant; el que compta és la forma, la intenció i l’alegria. De fet els nens mai no han après res de bo a l’escola —res d’utilitat, s’entén—, i per tant millor que se’n duguin un record agradable. «No hi vaig aprendre res, però m’hi vaig divertir molt», diran els nens, de grans, i els mestres podran respirar tranquils.
Guillem Simó, En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003 (Pollença: El Gall, 2005), pàg. 369
Tema de la setmana
Adjectius que ens han proposat els subscriptors de RodaMots. El d’avui és un suggeriment de Lupe Paül, de Barcelona, que comenta que hi ha un tipus de sardana que en diuen revessa: «Hi té res a veure quan parlem d’una cosa enrevessada?» Etimològicament sí, ja que totes dues paraules provenen de revés. Una sardana revessa (o simplement una revessa) és ‘la que per la seva dificultat (hom sol repetir-hi un motiu melòdic relativament curt) desorienta el qui compta els punts’.
El fragment de Josep Pla sobre la “llengua confusa i enrevessada” té un final més àcid i agut. És una opinió de Carles Rahola que Pla sembla fer-se seva:
http://www.lletres.net/pla/essempre.html