donar peixet

Definició

Tàctica de simular afavorir l’adversari.

Donava peixet a la nova secretària perquè agafés confiança.

Amb totes aquelles facilitats li donava peixet perquè es confiés i així poder-lo enredar.

Etimologia

Contràriament al que hom podria pensar, en aquest cas peixet no és un diminutiu de peix sinó que prové del verb péixer (del llatí pascere, ‘fer pasturar’). La interjecció ‘peixet!’ (forma arcaica de l’imperatiu de péixer: peix-et) s’usa com a exclamació per acompanyar cada cullerada amb què hom peix (o forneix d’aliment) un infant.

Usos

  • Les dones mortes a mans de la seva parella o exparella són un nombre esgarrifós, molt superior al de qualsevol altra forma de mort violenta. Però els nostres responsables, tan amatents a donar-nos peixet quan volen el nostre vot, no s’han posat mai de debò a la feina: no hi ha pressupostos, ni s’ha reformat a fons el Codi Penal, ni hom ha programat proteccions efectives per a les dones maltractades ni hi ha la necessària ajuda psicològica ni cases d’acollida suficients; aquest darrer apartat és molt important, donada la pressió psicològica que encara exerceix la societat sobre la dona maltractada, a la qual hem de sumar la seva dependència psicològica, afectiva o econòmica del company.

    Isabel-Clara Simó, «Pse» (Avui, 31 de juliol del 2003)
  •    —Jo m’esperaria. Són ells que volen saber quina actitud adoptem nosaltres. Hui governa un, demà un altre. Nosaltres som, però, la saba que fa moure els governs. Que vinguen ells a nosaltres. Si saben que tenim por, ens imposaran les pitjors condicions.
       —Però bé que ho saben, que tenim por…!
       —Ells han de fer una homenada, i donar peixet a les masses. Els han promès llibertat, els han dit que ara qui governa és el poble, i això les masses no ho entenen; creuran que hem de repartir la fàbrica. I els il·luminats els excitaran.

    Isabel-Clara Simó, Júlia (Alzira: Bromera, 2003 [1983])

Tema de la setmana

Aquesta és l’última setmana de vacances en què (re)trobem mots reciclats. Amb un petit homenatge a Isabel-Clara Simó (Alcoi 1943-Barcelona 2020). A partir de dilluns vinent reprendrem la tramesa de missatges amb mots nous.

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fresseigdevanit -ida