de bon tros loc adv

Definició

Amb una gran diferència.

El candidat de l’oposició és de bon tros millor que el del govern.

Era de bon tros molt més difícil, aquell exercici!

Usos

 • L’única persona que em repetia amb freqüència que la meva obligació era posar-me a fer feina i guanyar-me la vida, i deixar estar d’una vegada els llibres, era la mare. Jo, tanmateix, escoltava les seves reprensions com si sentís ploure. Me l’estimava de debò, a la mare, però en certs aspectes pensava que era molt primitiva i no me l’escoltava gaire. Posteriorment li he agraït la seva franquesa —que abans jo considerava desafecte— i he vist amb claredat que de bon tros era molt més espavilada que no em pensava.

  Guillem Simó, En aquesta part del món. Dietaris, 1974-2003 (Pollença: El Gall, 2005), pàg. 346
 • La cinquena ampliació de la Unió Europea serà, de bon tros, la més gran de la seva història: inclourà Polònia, Hongria, Eslovènia, Eslovàquia, la República Txeca, els tres països bàltics, Xipre i Malta. També serà la més difícil de pair, ja que canviarà profundament el funcionament de la UE.

  «Europa es mou cap a l’est» El món el 2003 (València: Edicions del País Valencià, 2002)

Enllaços

Temes i etiquetes

3 comentaris a “de bon tros”

 1. Guadalupe — Barcelona

  Hola!!
  No se´si és molt correcte l’ús que jo en faig: “ni de bon tros” en comptes de “ni molt menys”, pura traducció.
  En faig proselitisme, hehe, però potser no és un bon ús?
  Gràcies per aquesta feina tan bona.

  Respon
 2. Esteve Grau — Barcelona

  “Ni de bon tros”, i tant!
  Jo també ho dic i ho escric. No crec que el fet que el diccionari no inclogui aquesta accepció negativa invalidi el sentit de la locució.

  Respon
 3. RodaMots Web

  Al DIEC i al GDLC de l’Enciclopèdia no apareix, però al Diccionari de sinònims de frases fetes de M. Teresa Espinal i al Diccionari de locucions i de frases fetes de Joana Raspall i Joan Martí, sí:
  ni de bon tros SConj, expressió que indica molt de distanciament respecte de la significació del predicat que complementa.
  El noi gran ni de bon tros menja tant com el petit / No és tan bo aquest pastís com el que vas fer l’altre dia, ni de bon tros

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

esllanguimentnovençà -ana [1]