cotxer -a m i f

Definició

Persona que té per ofici de guiar els cavalls, els muls, etc., que tiren el cotxe.

«El millor ofici: ser cotxer dels que van dins»: es diu irònicament per indicar que el millor ofici és el de senyor (País Valencià) (Diccionari català valencià balear).

Usos

  • En aquest llibre [La visió artística i religiosa de Gaudí (1927), de Francesc Pujols], enmig dels paràgrafs inacabables tan característics de Pujols, de sobte apareixen els cotxers. Segons el filòsof, els catalans «que coneixien —i comprenien— millor Gaudí eren els cotxers, perquè eren els únics que s’adonaven dels detalls de l’obra». Uns cotxers que, canviant el cotxe de cavalls pel taxi, seran els mateixos amb què es topà Evelyn Waugh.

    Joan de Déu Domènech, «Gaudí i els taxistes» (El Temps, 11 de juny del 2002)
  • El dia comença ennuvolat i fred. Almenys no plou.
       Després de dir missa, el Custodi de la sacristia m’ha dit que a Berlín tenim els catòlics vuit parròquies, les altres esglesietes són ajudes de parròquia, i que hi ha més de cent capellans, i llavò uns 200.000 feels; d’aquests n’hi ha 100.000 de sastres. Sí que són molts de sastres! D. Miquel Capllonch me digué que molts dels cotxers també son catòlics. La part alta ací, amb molt poques excepcions, és protestant.

    Antoni M. Alcover, Viatge a Alemanya i altres nacions (Barcelona: Edicions 62, 1996 [1908]), pàg. 95

Tema de la setmana

Oficis

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

aiguader -avelluter -a