cabal [2] m

Definició

Magnitud que expressa la quantitat de fluid que, per unitat de temps, circula per un punt determinat del seu recorregut. Més en general, quantitat d’aigua que duu un riu o altre corrent.

Etimologia

Del llatí vulgar tardà capalis, del llatí clàssic capitalis, ‘capital, cabdal’.

Usos

  • El nom Xúquer en àrab vol dir «El devastador». Així batejaren aquest riu els antics musulmans que vivien a la seua ribera, perquè des de ben antic coneixien les conseqüències de les inundacions. «Onades de fang, el mar de la riuada / el cel no pot parar de plorar llàgrimes», escrivia Ibn Khafaja, d’Alzira, al segle XI. També els habitants actuals de la Ribera saben de les seues devastacions quan el cel plora en excés i la terra no és capaç d’absorbir la pluja. Però aquests excessos no serveixen per augmentar el cabal del riu. I el Xúquer s’està quedant sense aigua. Estudis de la pròpia Confederació Hidrogràfica assenyalen que el seu cabal actual és un terç del que tenia fa vint anys.

    Carme Miquel, «Xúquer viu» (Levante, 25 de maig del 2004)

Tema de la setmana

Mots relacionats amb l’aigua. Avui és el dia mundial dels aiguamolls

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

deugarratibat -ada