bulímia f

Definició

Sensació de fam intensa, imperiosa i difícilment saciable, que es presenta en algunes neurosis, en estats d’excitació maníaca i en demències.

Etimologia

Del grec boûs, ‘bou’, i limós, ‘fam’.

Usos

  • Anderszewski, en contrast amb part dels intèrprets actuals, també és un intèrpret de destacada personalitat, que no es repenja només en la tècnica, sinó que es concedeix una gran llibertat expressiva. Ho fan presents les seves Variacions Diabelli, plenes d’energia i de passió. Amb elles, ha marcat una diferència. Anderszewski reconeix que pràcticament no ha sentit altres versions perquè intenta protegir-se de l’excés d’informació (i per tant, de referències aclaparadores) que considera definidor del món actual: «L’ésser humà té una capacitat limitada de digestió. Hi ha una mena de bulímia d’informació».

    Piotr Anderszewski entrevistat per Imma Merino, «Sóc un pianista que no estima el piano» (El Punt, 5 d’agost del 2007)
  • D’altra banda, durant l’estiu també es destapen molts casos d’anorèxia i bulímia que potser fa mesos que duren i que havien quedat ocults sota la roba d’hivern. Amb l’arribada de la calor i el canvi de roba, molts pares se n’adonen que els seus fills estan molt més prims i que poden tenir un problema alimentari. Una dada que demostra aquest fet és que durant els mesos d’estiu les consultes mèdiques sobre aquests temes augmenten fins a un 25%.

    Rocío Ros, «El 40% dels casos d’anorèxia i bulímia comencen provant dietes d’estiu» (laMalla.net, 22 de juny del 2007)

Tema de la setmana

Aprofitant que aquests dies se celebra la Setmana de la Ciència (que, contra tot pronòstic, ni dura una setmana ni se celebra els mateixos dies a tot arreu) i que el tema protagonista d’enguany és l’escalfament global, us proposem d’escalfar-vos una mica el cervell (ja no vindrà d’aquí) perquè mireu d’esbrinar quin és el tema que aplega els mots que enviarem al llarg d’aquesta setmana. Per facilitar les coses (o embolicar-les una mica més, segons es miri), un dels mots no encaixa amb els altres quatre. Com altres vegades, proclamarem tres guanyadors: el primer que enviï la resposta correcta a l’adreça mots@rodamots.com (especificant quin és el tema de la setmana, quin mot no encaixa amb els altres quatre i per què), qui guanyi un sorteig entre totes les altres respostes correctes rebudes abans de diumenge 18 a les 12 del migdia i un tercer premi especial a la resposta més original, sigui correcta o no. Tots tres guanyadors rebran un exemplar del llibre del qual vam extreure els mots enviats la setmana passada, Els refranys i les frases fetes de ‘Parlant en plata’, de Carles Marín, gentilesa d’Editorial Moll. Consulteu les bases completes del concurs a l’enllaç de sota, animeu-vos a participar, esmoleu l’enginy i sort!

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

junta de granots per falta d’aigoxirucaire