botiga f

Definició

Local a peu pla i amb porta al carrer on es ven al detall algun tipus de producte.

La Rosa i la Isabel han posat una botiga de roba.

Tenir botiga. Plegar la botiga.

Etimologia

Del grec bizantí apothḗkē [ἀποθήκη], ‘dipòsit, magatzem’, llatinitzat en apotica a causa de la pronúncia grega itacista apothíki. Altres mots de la mateixa família són botiguer, rebotiga, apotecari i bodega.

Usos

  • Per als catalanoparlants d’origen castellanoparlant, ‘botiga’ recorda massa ‘farmàcia’. A més a més, botica és una paraula cada dia més en desús, pròpia del segle XIX, del Madrid de Galdós i Mesonero Romanos. Per aquesta raó sospito que, d’una manera inconscient, una colla de catalans refusen ‘botiga’ i recorren a la paraula que els és més habitual: ‘tenda’, degut a tienda. Com ho diuen els valencians i els de les terres de l’Ebre.

    Enric Gomà, Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar (Barcelona: Pòrtic, 2018), pàg. 207
  • En aquest poble —amb el permís de l’Associació de Dones—, la carnisseria, els forns i les botigues de queviures són les institucions femenines per excel·lència. Estan repartides de manera que, per fer tot el recorregut, has de passejar-te per un cinturó intern que balla més o menys concèntric a la ronda perifèrica. Aproximadament a mig camí entre la Pastisseria i el Forn, hi penja la Plaça, i els dies que hi ve el Peix o alguna parada de roba o de sabates ja es pot dir que tenim un circuit comercial arregladet.

    Marta Rojals, Primavera, estiu, etcètera (Barcelona: RBA La Magrana, 2011)

Tema de la setmana

Mots trobats a Control de plagues. 92 paraules catalanes per fumigar, d’Enric Gomà (Pòrtic, 2018)

Enllaços

Temes i etiquetes

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

envelatadrogueria