bicoca f

Definició

Col·loquialment, prebenda, ganga, cosa de bona qualitat o de valor que s’aconsegueix fàcilment, a bon preu o sense gaire esforç. (Antigament era una ‘plaça fortificada d’escassa importància’.)

Quina bicoca, aquesta feina que has trobat! No has de treballar gaires hores i et paguen un bon sou.

Aquest apartament, en aquesta platja i a aquest preu? Quina bicoca!

Etimologia

De l’italià bicocca, del nom Bicocca, població italiana prop de Milà i nom de la batalla lliurada el 1522 entre francesos i venecians, d’una banda, i milanesos, espanyols, l’exèrcit papal i el Sacre Imperi, de l’altra, amb una victòria aclaparadora dels segons gràcies a l’ús que van fer els espanyols dels arcabussos.

Usos

 • En fi, tenir un bon mestre està bé. No sempre es dóna aquest atzar, a la vida. El problema és que un dia o un altre se t’acaba la bicoca. I t’has de començar a espavilar. Agafar les eines que t’ha donat i fer-les teves per anar tirant. O per fer-ne una cosa nova. Recobrar també les teves eines i fer coses diferents. Una estranya barreja.

  Imma Monsó, Un home de paraula (Barcelona: La Magrana, 2006), pàg. 160
 • En aquell ambient, casa de camp amb piscina, esbarjo, mentre els homes enraonaven a porta tancada; per a altres dones, una bicoca, jo em notava sota control. No podia prendre el sol, l’aperitiu i prou? Ah no!, silenciar les meves opinions em feia sentir mesquina. Tenia la sensació que des del dia que algú havia parlat del general Franco amb benevolència i jo havia saltat em provocaven perquè hi tornés.

  Maria Barbal, Emma (Barcelona: Columna, 2008)

Tema de la setmana

Contràriament a les suposicions de Josep Maria Espinàs al Diccionari de falses etimologies, una bicoca no és una ‘doble coca’ ni una deformació de ‘vi amb coca’ ni té res a veure amb la coca que vam prendre per Sant Joan. El xampany amb què l’acompanyàvem ja ens donava una pista del que serà el tema d’aquesta setmana: mots amb denominació d’origen… o derivats de topònims.

Enllaços

Temes i etiquetes

4 comentaris a “bicoca”

 1. Joan BOSCH — Elna (Rosselló)

  Hum… Aquesta ‘bicoca’ sembla recentment importada de Castella. No figura al diccionari Català-Valencià-Balear. En canvi, sí que surt al diccionario de la Real Academia Española:

  bicoca
  Del it. bicocca, y este de Bicocca, población italiana al oeste de Milán, y nombre de la batalla que en este lugar libraron franceses y españoles en 1522.
  1. f. coloq. chollo.
  2. f. desus. Fortificación pequeña y de poca defensa.
  3. f. coloq. desus. Cosa de poca estima y aprecio.

  Respon

Deixa un comentari

Els camps necessaris estan marcats amb un asterisc *
L'adreça electrònica no es publicarà.

Pots fer servir aquestes etiquetes html: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

xampanycamàndula